NMT – ursprunget till allt

"Den här saken som kallas "mobiltelefoni" – tror ni verkligen att det kan bli någonting?. Telia Sonera skriver om NMT i ett pressmeddelande.

För 30 år sedan lanserades den första generationens mobiltelefoni, NMT, Nordic Mobile Telephony, NMT lade grunden för dagens moderna mobilkommunikation och teknologin var en viktig milstolpe på resan att göra världen mer mobil.

Den 1 oktober 1981 lanserades NMT vid Televerkets växel i Hammarbyberget i Stockholm där den första NMT-växeln från Ericsson installerades. I mer än 25 år var NMT i drift innan systemet stängdes ner, den sista december 2007.

Televerket, sedermera Telia Sonera var redan i mitten av 1960-talet en stark företrädare för teknologin och den öppna standarden.

– Sedan dess har det skett en dramatisk utveckling. I dag är mobilkommunikation så mycket mer, för väldigt många fler människor. Det är en viktig del i vår vardag, över hela världen, säger Johan Wibergh, chef för Ericssons Business Unit Networks. Vår vision om ett "Networked Society" eller ett uppkopplat samhälle, innebär att människor, företag och samhället kan dra nytta av att använda mer än 50 miljarder uppkopplade saker. 1981 var det här helt otänkbart. Nu är det nära att hända och det är otroligt spännande.

– Det nordiska NMT-systemet var banbrytande då det gav människor i de nordiska länderna en helt ny möjlighet till mobil kommunikation, säger Håkan Dahlström, chef för Mobilitetstjänster, Telia Sonera. Standarden som vi byggde det på banade väg för GSM och den moderna tekniken för mobilkommunikation som nu används av fler än 5 miljarder människor. Det är en fantastisk prestation som ingen någonsin kunde drömma om. Och kundernas efterfrågan av kommunikation fortsätter att explodera, sammanfattar Håkan Dahlström.

Comments are closed.