Netbook-trenden stärks

De flesta tillverkare av bärbara datorer har vid det här laget hakat på netbook-trenden, med små, billiga och lätta Intel Atom-baserade datorer. Senast ut är Samsung, som dessutom lyckats få ordning på batteritiden.

Netbook-datorer ser ut att bli en av årets stora julklappar. Litet format, låg vikt och ett pris från ca 5 000 kronor och nedåt attraherar de flesta. Det enda större problemet brukar vara att batteritiden inte är lång nog.
Men här har Samsung gjort rätt. Deras nya netbook, NC10, missar visserligen julhandeln, men den har uppåt åtta timmars batteritid och ett nästan normalstort tangentbord. Datorn finns också med inbyggt 3G-modem, något som också det ser ut att bli standard på mer avancerade netbook-datorer.
En lustig följd av netbookdatorernas popularitet är att Windows XP har kommit in i en andra andning, trots att Microsoft officiellt lagt ner operativsystemet. XP används i de allra flesta netbookdatorerna (de som inte kör Linux) och en del små desktopdatorer. Vista är för resurskrävande och långsamt.
För tillverkarna av portabla datorer är netbookdatorerna en delad glädje. Datortypen kannibaliserar på företagens traditionella enkilosdatorer i prisklassen 20 000 till 30 0000 kronor. Och man måste sälja många netbookdatorer för att täcka förlusten av en missad sådan dator.

Comments are closed.