Nästa generations plattform för trådlösa prototyper

National Instruments har presenterat en integrerad lösning för mjukvarubaserad radio för snabb framställning av prototyper till avancerade trådlösa system för flerkanalskommunikation.

 

Plattformen NI USRP RIO bygger på NI LabVIEW RIO-arkitekturen och innehåller en snabb RF-transceiver som har flera in- och utgångar (2×2 MIMO), kan sända och ta emot signaler från 50MHz till 6 GHz och har en öppen FPGA-arkitektur som kan programmeras med LabVIEW.
Med den här tekniken kan man snabbt framställa prototyper till trådlösa realtidskommunikationssystem och testa dem under realistiska förhållanden. Man kan också framställa prototyper snabbare för mer avancerade trådlösa algoritmer och system och få fram resultat med hjälp av grafisk systemkonstruktion. USRP RIO-familjen kan arbeta i realtid med hjälp av Xilinx Kintex-7-seriens FPGA, den har låg latens via PCI Express-förbindelse till en värddator och är liten i storleken (1U halvbredd, kan monteras i 19-tumsrack).
USRP RIO är bland annat avsedd för forskning om trådlös 5G-kommunikation, utveckling och tillämpning av aktiv och passiv radar, signalspaning, uppkopplade smarta enheter och mycket annat. NI USRP (Universal Software Radio Peripheral) är redan en vanlig forskningsplattform inom industrin och högre utbildning, eftersom den gör att man under konstruktionsarbetet snabbt kan iterera med hjälp av den programmerbara mjukvaran. Till exempel har man vid Lunds universitet nyligen presenterat en forskningsapplikation inom 5G med inriktning på höggradig MIMO – en intressant teknik inom 5G-kommunikation.

Comments are closed.