NASA väljer svenskt

Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har installerat och påbörjat användningen av mätinstrument levererade av Göteborgsföretaget Nanofactory Instruments.

Genom att använda instrumenten kan NASA nu få möjlighet att bland annat visualisera olika materialegenskaper på atomär nivå.

– Alla våra kunder är extremt noggranna och grundliga i sina val av instrument. Att just NASA väljer Nanofactory känns samtidigt lite extra roligt. Det är ett kvitto på att våra medarbetare, och Sverige, kan erbjuda högteknologi i absolut framkant. Överlag ser utvecklingen i företaget nu väldigt bra ut. Försäljningen har tagit fart och 2009 har alla förutsättningar att bli ett bra år för Nanofactory, säger vd Mikael von Dorrien vid Nanofactory Instruments.

En av fördelarna med Nanofactorys mätinstrument och de hållare som används i högupplösande transmissionselektronmikroskop är att forskarna kan arbeta in situ, det vill säga man kan på plats både se och röra det som studeras, till exempel en atoms rörelse. Tidigare har man enkelt uttryckt fått välja, antingen se eller röra. Tekniken gör det möjligt att studera dynamiska mekanismer och experiment med en upplösning högre än en Ångström. Här kan man till exempel se hur en så kallad nanotub är 30-40 gånger starkare än stål.

Nanofactorys mätinstrument används idag globalt och vid flera av världens främsta universitet och forskningsinstitut. Bland kunderna finns även ett flertal privata företag, bland annat Samsung och TDK. 

I Nanofactory Instruments verksamhet ingår att utveckla, tillverka och sälja instrument som används tillsammans med transmissionselektronmikroskop (TEM) för att studera, mäta, manipulera och avbilda material samt undersöka materialegenskaper. Företagets kunder finns främst inom materialvetenskap, nanoteknologi, halvledarindustrin och olika biotekniktillämpningar. Företaget grundades 1999 och har idag 17 medarbetare.

Comments are closed.