Mouser ger bort PCB-verktyg med simulering

Ett samarbetsavtal med National Instruments resulterar i att elektronikdistributören Mouser gör en version av EDA-verktyget MultiSIM fritt tillgängligt. Samtidigt lägger Mouser upp ett konstruktionsbibliotek med över 100 000 komponenter och direkt koppling till den egna komponentdatabasen.

 

MultiSIM Blue, som gratisversionen kallas, är helt kompatibel med MultiSIM från National Instruments, utom att versionen har en begränsning till maximalt 50 komponenter. Det innebär att den som vill använda MultiSIM för något så när stora konstruktioner måste uppgradera till någon av betalversionerna från National Instruments.
Men för mindre konstruktioner och delkonstruktioner räcker MultiSIM långt och den har dessutom något som andra verktyg i prestandaklassen normalt sett saknar. Det finns en inbyggd och lättanvänd simulator.
Här har National Instruments lagt ner mycket energi på att skapa ett grafiskt simuleringsgränssnitt, med virtuella instrument och virtuella signalgeneratorer. Simuleringsverktyget är baserat på Berkeley SPICE-motorn och det finns gott om simuleringsmodeller.
För Mouser är det förstås viktigt att knyta konstruktionsverktygen till det egna komponentutbudet, även om konstruktionsbiblioteket är betydligt större än så. Men kopplingen mellan den egna webbaserade komponentförsäljningen och konstruktionsverktyget är verkligen välgjord. Det är lätt att välja och beställa komponenter och det är lätt att få prisförslag och kompletta BOM-listor. Det strömlinjeformade flödet gör det lätt för konstruktörerna att välja Mouser och det är naturligtvis också tanken.
För National Instruments innebär avtalet både en möjlighet till försäljning av obegränsade verktygsversioner och en breddning av marknaden. Dessutom ökas i ett slag komponentbiblioteket till mer än 100 000 komponenter och Mousers personal fortsätter att expandera biblioteket.
Verktyget stöder analys av konstruktionskonvergens före layout och blandsignalsimulering, och kan hantera så komplicerade komponenter som BGAer med över 1 000 ben på benavstånd ned till 0,8 mm. MultiSIM Blue ger också en 3D-visualisering av kortet som inte begränsas av kortets form eller storlek, vilket möjliggör innovativ och framåtblickande konstruktion.
MultiSIM Blue kan köras på datorer med Windows XP, 7, 8 och Vista (om nu någon råkar ha kvar en Vistainstallation). Biblioteket omfattar över 100 000 komponenter, inkluderande Mouser-auktoriserade komponenter.
PCB-layoutfunktionen är kompatibel med standardiserade tillverkningsfiler som exempelvis Gerber 274X och 274D, DXF, 3D DXF, 3D IGES samt IPC-D-356A Netlist för enkel konstruktionstillverkning och verifiering. Mouser håller artikeldatabaserna uppdaterade i realtid.

Comments are closed.