Motorola rasar i mobiltelefonligan

För en månad sedan fick Motorola se sig omsprungen av ZTE avseende volymer av mobiltelefoner, enligt analytiker vid företaget iSuppli. Även Sony Ericsson ligger inte så bra till om man bara ser till levererade volymer.

Motorola ligger idag på åttonde plats och har enligt analysföretaget genomgått en svår omställning från volymproduktion till att tillverka så kallade smarta telefoner som har en högre vinstmarginal. Något som tros kunna komma att placera företaget utanför den globala topp-5 rankningen, precis som Sony Ericsson som också har en ”kvalitet – inte kvantitet”-inriktning som liknar Apple, Samsung eller Nokias inställning i det segmentet.

Dock är det oroande för Motorola att, enligt iSupplis kalkyler, de förlorar andelar till andra tillverkare av ”smart phones” såsom RIM, även i USA, där de har marknadsfört sitt nya utbud av Androidbaserade telefoner och där konkurrensen från Nokia och Sony Ericsson inte är så hård.

Sitt eget finansiella resultat för modeller såsom Verizon Droid sägs visa en stark tillväxt men de blir utkonkurrerade av RIM. I alla fall under de tidiga månaderna under året, skriver iSuppli i ett pressmeddelande.

RIM såg sin produktion öka med 3,6 procent under fjärde kvartalet samtidigt som marknaden generellt föll med 14 procent på årsbasis. Det innebar att BlackBerry tog plats bland topp-5 och där Apple gick från nionde till sjätte plats, följda av ZTE och Motorola.

Sony Ericsson återtog sin fjärdeplats men det är en mycket hård kamp mellan dem som har en andel på mellan 3 och 6 procent. De tre stora är Nokia med 36 procent, Samsung med 22 procent och LG med sina 9,4 procent. Enligt iSuppli är skillnaden mellan Motorola, ZTE och Apple liten då de ligger runt 3 procents andel medan RIM och Sony Ericsson ligger jämsides på runt 3,6 procent.

Comments are closed.