Mobilsamarbete mellan Intel och Nokia

Intel och Nokia kommer gemensamt att utveckla nya mobila enheter baserade på Intels x86-arkitektur och Linux (Moblin och Maemo). Samtidigt lägger Intel in Nokias 3G/HSPA-lösning i nya chipset.

Det här framgick vid en presskonferens nu på tisdagskvällen, där Kai Öistämö, Executive Vice President, Devices, Nokia och Anand Chandrasekher, Intel Corporation senior vice president och general manager, Ultra Mobility Group, berättade om de bägge företagens gemensamma framtidsplaner.
Tanken är att skapa en ny mobil plattform som går bortom dagens smarta mobiltelefoner, bärbara datorer och netbooks. De resulterande produkterna skall kunna kombinera de bästa funktionerna inom datorer och kommunikation och ha ständig trådlös tillgång till Internet i ett användarvänligt fickformat.
Intels och Nokias samarbete omfattar ett antal öppen källkodsprojekt för mobilt Linux. Intel kommer också att förvärva en licens för de immateriella rättigheterna för Nokia HSPA/3G-modem för användande i framtida produkter.
– Det här samarbetet mellan Intel och Nokia förenar många av världens skarpaste hjärnor inom utveckling av datorer och kommunikation och kommer att leda till öppna och standardbaserade tekniker, vilket historien visar driver innovationer som marknaden tar till sig och konsumenter väljer. Med konvergensen mellan Internet och mobilitet som teamets enda tröskel kan jag bara gissa vilka innovativa lösningar som vår unika relation med Nokia kommer att leda till. Möjligheterna är oändliga, säger Anand Chandrasekher, Intel Corporation senior vice president och general manager, Ultra Mobility Group.
– Dagens tillkännagivande representerar ett betydelsefullt åtagande att arbeta tillsammans med framtidens mobila tekniker, och vi planerar att omsätta vår gemensamma forskning i handling. Vi kommer att utforska nya idéer för design, material och bildskärmar som kommer att gå långt bortom dagens enheter och tjänster. Det här samarbetet kommer att vara av stort intresse inte bara för våra företag, men också för våra branscher, samarbetspartners och givetvis även våra kunder, säger Kai Öistämö, Executive Vice President, Devices, Nokia.
Samarbetet omfattar dessutom teknikutveckling och samarbete inom ramen för ett antal öppen källkodsinitiativ med syfte att utveckla gemensamma tekniker för plattformsprojekten Moblin  och Maemo. Dessa projekt kommer att tillhandahålla Linux-baserade operativsystem för framtidens mobila enheter.
Företagen koordinerar sina respektive val av öppen källkodsteknik och utvecklingsinvesteringar, inklusive en rad nyckeltekniker för mobila enheter såsom: oFono, ConnMan, Mozilla, X.Org, BlueZ, D-BUS, Tracker, GStreamer, PulseAudio. Tillsammans ger dessa tekniker möjlighet att leverera ett rikt utbud av Internet- och kommunikationsupplevelser med rik grafik och multimediamöjligheter baserade på öppen källkod.
Moblin, som leds av Linux Foundation, är ett öppen källkodsoperativsystem baserat på Linux som ger tillgång till en rik visuell Internetupplevelse på Intel Atom-baserade enheter, som mobila Internetenheter (MID), netbooks, nettops, informations- och underhållningssystem för fordon (IVI) samt inbyggda system. Maemo är ett Linuxbaserat operativsystem som till största delen bygger på öppen källkod och som ligger till grund för bärbara enheter som Nokia N810 Internet Tablet. Maemo-plattformen har utvecklats av Nokia i samarbete med ett antal öppen källkodsprojekt.
Genom att möjliggöra gemensamma tekniker i Moblins och Maemos mjukvarumiljöer kommer man att underlätta utvecklingen av tillämpningar som kan köras på båda plattformarna – med det stora utbudet av PC-kompatibla tillämpningar som grund. Öppen källkodsprojekten kommer att ledas enligt beprövade metoder inom öppen källkodsutvecklingsmodellen.
Vidare har Intel och Nokia ingått i ett avtal som gör det möjligt för Intel att licensiera Nokias HSPA/3G-modemtekniker med syfte att utveckla avancerade mobila lösningar som ger kraftfulla och flexibla upplevelser. Dessa lösningar kombinerar 3GPP-modemteknik med framtidens Intel Architecture-baserade plattformar.
Intel stödjer ett antal standarder för mobilt bredband på sina plattformar för att tillmötesgå behoven hos tjänsteleverantörer världen över, och för att erbjuda användare möjligheten att alltid vara uppkopplade.
Licensen för Nokia-modem kompletterar Intels tekniker för trådlöst bredband och kommer att göra det möjligt för företaget att i framtiden utöka dess kretsuppsättningslösningar för mobila enheter med Nokias modemtekniker.

Comments are closed.