Mobilen i bilen kan rädda liv

Gör mobiltelefonen till en del av bilens instrumentpanel. Det tycker Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH, som medverkat till att skapa en ny mobil-app för säkrare och effektivare bilkörning.

– I samhällsdebatten varnas ofta förare för att använda mobilen i bilen, men jag säger tvärtom: mobilen i bilen borde ses som en förlängning av instrumentbrädan.
För fem år sedan lanserade Peter Händel idén att använda värmekamera i bilar för att undvika viltolyckor. Sedan dess har pekskärmsmobiler kommit ut på marknaden och skapat nya möjligheter till banbrytande intelligenta förarstöd.
– Numera bär folk omkring på en avancerad signalbehandlingsplattform som bland annat kan användas för effektivare och säkrare bilkörning, säger Peter Händel.
Den senaste signalbehandlingstekniken finns i telefonen, eller kan lätt läggas till, och stöds av sensorer bland annat i form av GPS, kamera, accelerometrar och gyroskop.
Peter Händels forskarteam har använt signalbehandlingstekniken i sin nya mobil-app i form av ett bilspel, där föraren samlar poäng genom att köra säkert och miljövänligt.
Spelet beräknar inte bara direkt mätbara storheter som hastighet och acceleration, utan även indirekt mätbara storheter som bränsleförbrukning, vägens höjdprofil och motorns varvtal.
Under körning får föraren en stjärna som belöning om fordonet körts miljövänligt. Om bilen däremot accelererats långsamt, vilket är extra energikrävande, utdelas en varning i form av en röd blixtsymbol.

Comments are closed.