MIPS-processor på IoT-kort

Imagination Technologies, det företag som äger rättigheterna till MIPS-arkitekturen, lanserar nu ett billigt MIPS-baserat utvecklingskort för IoT-tillämpningar.

 

Tanken är förstås att ge MIPS-arkitekturen en bättre ställning på IoT-marknaden, där annars ARM har en stabil ledarroll. Utvecklingskortet har, förutom MIPS-processor, också Imaginations grafikaccelerator PowerVR, vilket ger kombinationen en kombination av höga processorprestanda och höga grafikprestanda. Kortet har stöd för både Linux och Android.
– Vi tar det här steget eftersom intresset blivit så starkt för prestandatillämpningar baserade på öppen källkod, säger Tony King-Smith, marknadschef för Imagination. Vi konstruerade kortet så att konstruktörer kan få snabb och billig tillgång till vår teknologi.
Creator CI20 är baserat på en 1,2 GHz dubbelkärnig MIPS32-processor. Dessutom finns PowerVR SGX540-grafik med stöd för OpenGL 2.1 och OpenGL ES 2.0 och videohårdvara för 1080p. Kortet kan kommunicera via Ethernet, WiFi och Bluetooth 4.0. Det har 1 Gbyte DDR3-minne, 4 Gbyte flashminne och anslutning för SD-kort.
Kortet kommer förinstallerat med Debian 7, men stöd för andra Linuxversioner, till exempel Gentoo och Yocto kommer också. Användare kan också installera den senaste versionen av Android v4.4.
Kortet har också stöd för plattformen FlowCloud, för tillämpningar fokuserade på IoT-området. Det förenklar framtagningen av IoT-konstruktioner avsevärt.
Riktpriset för kortet ligger på 65 dollar.

Comments are closed.