Minskar elräkningen med en fjärdedel

Nu lanserar svenska uppstartsföretaget Exibea produkten ELIQ –   en energidisplay som visar hushållets elförbrukning i realtid och lovar hjälpa konsumenten att spara tusenlappar.

– Att kunna se elförbrukningen i hemmet borde vara lika självklart som att man kan se bensinförbrukningen i bilen, säger Joakim Ottander, vd vid Exibea AB.

 Flera studier på området visar att en display i hemmet som visar elförbrukningen i realtid leder till beteendeförändringar som ger stora energibesparingar. En svensk undersökning på området (Magnusson 2007) visade på besparingar upp till 24 procent av förbrukningen av hushållsel.

ELIQ läser av elförbrukningen med en liten sändare som monteras med dubbelhäftande tejp på elmätaren och som skickar trådlöst informationen till pekskärmen någonstans i hemmet. Den 3,5 tum stora pekskärmen visualiserar sedan elförbrukningen i ett antal realtids-, prognos- och historikvyer, som man navigerar mellan med figerrörelser likt på en iPhone.

Joakim Ottander startade Exibea 2008 som en förlängning av sitt examensarbete på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Företaget har belönats med E-Prize av Veckans Affärer och E.ON och blivit uppmärksammat som ”Climate Solver” av Världsnaturfonden.

Som en del av Exibeas kvalitéts- och miljöprofilering tillverkas ELIQ i Sverige och har testats i ett större antal svenska hushåll under våren.

Exibea AB har under uppstartsfasen drivits som ett inkubatorföretag på Innovatum Teknikparks Inkubator i Trollhättan.

Mer information om ELIQ finns på www.exibea.se och hos ett antal energibolag runtom i landet.

Comments are closed.