Minimal SMARC-COM med x86

Kontron har introducerat en serie nya ultralågeffekts SMARC-Computer-on-Modules med Intel Atom E3800-processor. Det är första gången som en x86-baserad SoC-processor blir tillgänglig i den här formfaktorn (82 mm x 50 mm).

 

Den nya SMARC-sXBTi Computer-on-Module kombinerar accelererad grafik, höga processorprestanda och x86-kompatibilitet i det minsta SMARC-formatet. Dessutom är effektförbrukningen låg (5 till 10 W).
För SMARC-Computer-on-Module-standarden, som främst utvecklades för att ge prestanda och gränssnitt för de nya tablet-PC-processorerna, har det hittills bara funnits ARM-processorer. x86-kompatibiliteten gör det möjligt för en ny grupp av användare att dra nytta av det lilla formatet.
– Först fokuserade vi på ARM-baserade konstruktioner med de här modulerna, säger Michael Väth, Executive Vice President Global Sales & Marketing på Kontron. Med den nya Intel Atom-processorserien E3800 är x86-baserad SoC-teknologi nu också möjlig att använda som bas för SMARC-konstruktioner. Detta ökar drastiskt denna mini-formfaktors skalbarhet, och vi avser att utöka detta ytterligare i framtiden.
– Enligt min mening är SMARC-moduler med Intel Atom-processorer ytterst attraktiva, säger Engelbert Hörmannsdorfer, ordförande för SGET Standardization Group for Embedded Technologies e.V. Som standardiseringsorgan har vi aldrig rest några barriärer mot processorteknologier. Tvärtom är vårt mål nämligen att tillhandahålla teknologisk standardisering för alla dessa nya processorteknologier och på så vis göra dem attraktiva för embeddedapplikationer.
Kontrons SMARC-sXBTi Computer-on-Modules har utvecklats för att uppfylla kraven i SGET-specifikationen, och de är utrustade med Intel Atom-processorer ur E3800-serien och upp till 8 GB RAM, som tillval med ECC. De stöder det utökade temperaturområdet från -40 till +85 °C, är blott 82 mm x 50 mm stora och har ytterst låg profil tack vare att de har kontakter på kortkanten. Trots detta finns det plats för en upp till 64 GB stor SSD på kortet för lagring av OS och applikationsdata.
En fördel med modulernas pin-out är mobilfunktionerna, med tre UART med komplett funktionsområde även för exempelvis GPS och därtill stöd för det MIPI-komplianta, seriella kameragränssnittet MIPI CSI (Mobile Industry Processor Interface Camera Serial Interface). Den kraftfulla grafiken Intel Gen 7 Graphics finns åtkomlig via HDMI 1.4 och LVDS (som tillval eDP) med upp till 2560×1600 och 60 Hz till displayen. Bland gränssnitten finns bl.a. ett för GbE LAN via Intel Ethernet Controller I210, ett för USB 3.0 och två för USB 2.0. Kundspecifika tillägg kan implementeras via två SDIO-gränssnitt och tre PCIe x1-banor med 5 GT/s.

Comments are closed.