Mikrovågssensor med hög dynamik

Bland de nyheter som Keysight Technologies visar på European Microwave Week 2014 i Rom märks framför allt en USB-ansluten effektsensor med stort dynamiskt område, ett nytt flaggskepp i X-serien av signalanalysatorer samt en vektor-nätverksanalysator som bara är en modul bred i PXIe-format.

U2040 heter en ny effektsensor med osedvanligt högt dynamiskt område: -70 till +26 dBm. Den täcker i sin snabbaste version 10 MHz till 33 GHz. Det finns också versioner som klarar upp till 6 eller 18 GHz.
Proben kraftförsörjs via PoE/LAN som också överför alla mätdata. Därför kan den fjärranslutas. Mäthastigheten är 10 000 per sekund, och mätningen görs utan dödtid, till skillnad från liknande konstruktioner på marknaden. Sensorn är 10 gånger snabbare än den tidigare snabbaste sensorn från Keysight (Agilent).
Proben innehåller kretsar för självkalibrering. Den uppfyller TVA-compliance vilket innebär att den tillåts arbeta i vacuum.

En annan nyhet är signalanalysatorn N9040B UXA. Den har hela 510 MHz mätbandbredd för mätningar i realtid och ett spuriosfritt område på 75 dBc. Instrumentet har en speciell teknik i lokaloscillatorn för att ge lågt fasbrus: 136 dBc/Hz vid 1 GHz och  10 kHz offset samt  -132 dBc/Hz vid 10 GHz och 100 kHz offset. Instrumentet kan, liksom övriga signalanalysatorer, användas tillsammans med programvaran 8960 VSA för detaljerade analyser av signaler.
N9040B täcker från 3 Hz till 8,4 GHz, 13,6 GHz eller 26,5 GHz.
En viktig nyhet är den vektor-nätverksanalysator i PXIe-format som kom för några veckor sedan. Det intressanta är att den bara är en modul bred.

Frank Bertaux, marknadschef för Europa, Mellanöstern och Afrika visar här hur litet instrumentet är. Det är en fullt ut bestyckad 2-ports VNA. En av hemligheterna till att den har kunnat byggas så liten är att konstruktionen bygger på ett 24-lagers kretskort. Mycket av konstruktionen är återanvänt från instrument som PNA/ENA, med kretsar hämtade från dessa och med samma kalibreringsteknik.
16 VNA-moduler i ett 4U PXI-chassi kan ge 32-portars uppsättning VNA för 26,5 GHz!
Keysight uppger att M937XA är världens snabbaste VNA.
Modulen finns för 300 kHz upp till 4, 6,5, 9, 14 eller 26-5 GHz.
En annan nyhet som nu presenteras på European Microwave Week är generatorn UXG. Läs mer via  länken https://www.elinor.se/index.php/Snabbswitchande-signalgenerator.htm l . 

 

Comments are closed.