Microsoft inleder samarbete med ICSI

Forskare vid ICSI kommer att arbeta med Microsoft för att främja konventionell ”människa-datorinteraktion” genom att förlita sig på tal och även andra metoder. Samarbetet upges dra nytta av ICSI:s långa erfarenhet inom forskning för talbearbetning och Microsofts mängd data, teknik och erfarenhet i utbyggnaden av naturliga talgränssnitt i sina tjänster och tillämpningar.

– ICSI ser fram emot att arbeta med Microsoft för att förbättra hur datorer och enheter interagerar med människor på ett naturligt sätt. Detta arbete är speciellt viktigt nu när antalet enheter som kan förstå och producera språk växer snabbare än någonsin tidigare säger Roberto Pieraccini, chef för ICSI..

Forskarna Elizabeth Shriberg och Andreas Stolcke vid the Conversational Systems Laboratory vid Microsoft och ICSI kommer att leda arbetet. The Conversational Systems Lab (CSL) är en tillämpad forskningsgrupp inom Microsoft Online Services Division baserat i Microsoft Silicon Valley campus i Sunnyvale, Kalifornien. CSL uppges undersöka nya sätt att naturligt interagera datasystem och tjänster med tal, naturlig språktext och gester. Syftet är att möjliggöra konversation, förstå användarnas inputs och intentioner för en rad ölika enheter, från mobiltelefoner till Xbox-konsoler i vardagsrummet. CSL genomför forskning som spänner över ett spektrum av vetenskapliga discipliner från akustisk till semantiska och affektiva språkbehandlingar, enligt ett pressmeddelande.

I ett av de första projekten inom ramen för detta samarbete kommer forskarna att använda information som förmedlas av melodiskt och rytmiskt tal som kallas prosodi – för att förbättra automatisk talförståelse.

"Patterns of timing and intonation” i den talade språkkodsinformationen sträcker sig långt utöver den som förmedlas enbart med ord. Denna information är viktig för att uppnå en naturlig och effektiv konverserationsinteraktion med maskiner", säger Shriberg. "Vi förväntar oss att påskynda framsteg på människa/dator-dialogsystem som bättre förstår och använder signaler för människa till människas talade kommunikation som vi ofta tar för given."

– Vi är mycket glada över detta samarbete med ICSI, som har varit en mötesplats för banbrytande forskning inom talbehandling i mer än 20 år. Det här projektet kombinerar kompetens och kreativitet hols ICSI med Microsofts erfarenhet av att driftsätta allt mer kraftfulla och naturliga talgränssnitt till sina tjänster och tillämpningar, säger Stolcke.

Forskningen uppges komma att bedrivas av de främsta forskarna vid ICSI  och Microsoft samt disputerade forskare och studenter vid ICSI. Samarbetet har potential att sträcka sig bortom prosodiska aspekter på tal till andra forskningsområden inom människa-dator interaktion.

Comments are closed.