Microsoft förvärvar Skype

Ryktena visade sig vara grundade. Microsoft Corporation och Skypes globala S.à.rl meddelade idag att de har ingått ett definitivt avtal enligt vilket Microsoft kommer att förvärva Skype för 8,5 miljarder dollar.

Avtalet uppges ha godkänts av styrelserna för både Microsoft och Skype.

Förvärvet sägs komma att öka tillgängligheten för realtidsvideo och röstkommunikation och då generera betydande nya affärer och inkomster för Microsoft.

Med sina 170 miljoner anslutna användare och cirka 207 miljarder minuter av röst- och video samtal under 2010 har Skype varit en pionjär i att skapa kontakter mellan vänner, familjer och kollegor globalt.

Skype kommer att stödja Microsoft-enheter som Xbox och Kinect, Windows Phone och ett brett spektrum av Windowsbaserade enheter och Microsoft kommer att ansluta Skype-användare med Lync, Outlook, Xbox Live och andra ”communities”. Microsoft  säger sig även komma att fortsätta att investera i – och stödja – Skype-klienter på icke-Microsoft-plattformar.

Skype kommer att bli en ny affärsdivision inom Microsoft och Skypes CEO Tony Bates kommer att ta över titeln som ordförande i Microsoft Skype Division och rapportera direkt till Microsofts chef Steve Ballmer.

Skype grundades 2003 och förvärvades av eBay i september 2005. Sedan förvärvades företaget av en investeringsgrupp ledd av Silver Lake i november 2009. Förvärvet är föremål för myndighetsgodkännande och andra sedvanliga villkor. Parterna hoppas på att få alla erforderliga myndighetstillstånd under detta kalenderår.

För grundarna av Skype – svensken Nicklas Zennström och dansken Janus Friis – kan försäljningen innebära ett ytterligare kraftigt tillskott till kassan men inget om det framgår av Microsofts pressmeddelande.

Comments are closed.