MediaTek licensierar Coresonics teknik

Coresonic AB meddelar att MediaTek Inc., en av världens största leverantörer av chipset för trådlös kommunikation och digital multimedia, licensierar Coresonics SIMT DSP-arkitektur.

Företaget Coresonic AB grundades av forskare från Linköpings universitet som med banbrytande forskning har lyckats etablera en helt ny arkitektur för signalprocessorer – ett område som hittills dominerats av amerikanska och israeliska bolag såsom Tencilica och Ceva.

Genom detta samarbete får MediaTek globala rättigheter att utveckla, tillverka och sälja produkter för trådlös kommunikation baserade på Coresonics teknologi och patent. I vanliga fall säljer Coresonic licenser för en speciell applikation med i det här fallet, då det handlar om en så kallad arkitekturlicens, får MediaTec tillgång till Coresonics interna mjukvaruverktyg för konfigurering av applikationer.

”Coresonics DSP-arkitektur baseras på flera nya innovationer som minskar komplexiteten i chipkonstruktioner för de senaste trådlösa systemen. Med en mindre kiselyta och en bättre skalbarhet möjliggörs mycket effektiva högprestandalösningar för mottagare och sändare”, enligt MediaTek.

– Som en snabbt växande marknadsledare är MediaTek en viktig partner för Coresonic och vi levererar vår totala arkitektur för deras produktutveckling. Vi ser fram emot att ytterligare fördjupa vårt samarbete och arbeta tätt ihop för att ta fram chipsets som ligger ett steg före konkurrenterna, säger Johan Lodenius, vd för Coresonic.

Johan Lodenius betraktar den här ordern som ett stort genombrott.

– Vi har sålt vanliga licenser till ett antal kunder men ingen av dom är storleksmässigt i närheten av MediaTek. Visst är ordern viktig i ett ekonomiskt perspektiv men vi får nu också en mycket viktig referenskund inför framtiden.

Coresonic fick ordern redan i höstas men ett embargo om affären har gjort att de inte kunnat gå ut med den här informationen förrän nu. Företaget har vuxit sedan starten 2004 till att idag bestå av 20 medarbetare men Johan Lodenius bedömer att de behöver växa ytterligare de närmaste åren till mellan 30 och 40 anställda. Lodenius menar också att närheten till Linköpings universitet, där det finns en mycket hög kompetens inom området, gör att de lättare kan få tillgång till personer med rätt kunskaper.

Idén till den nya DSP-arkitekturen föddes ur forskning vid Linköpings universitet. Det har lagt grunden till Coresonics SIMT DSP-arkitektur. Till skillnad från den mer vanligen använda VLIW (Very Long Instruction Word)-baserade DSP-arkitekturen som från början togs fram på 90-talet och vars struktur fortfarande används i stor utsträckning, har Coresonics baserat sin DSP-arkitektur på SIMT (Single-Instruction-flow Multiple Task), en instruktionsuppsättning med mindre komplexa 24-bitars instruktioner. Dessa kan löpa över fler klockcykler vilket ger besparingar avseende kärnans storlek och storleken på programkoden. Instruktionssetet skapar enligt företaget också en mer programmervänlig kodstruktur.

I Coresonics DSP-arkitektur sker inte kommunikationen internt mellan processorenheterna över någon traditionell buss utan direkt via en switchmatris vilket ökar ”parallellismen” i DSP:n och det medför att hårdvaran kan utnyttjas effektivare. Minnesarkitekturen är ännu en faktor som Johan Lodenius framhåller i arkitekturen. I den används chachelösa, distribuerade minnen vilket, tillsammans med switchen, reducerar minnesstorleken och accessbehovet. Det i sin tur sparar kiselyta, kostnader och effektförbrukning i jämförelse med konkurrerande lösningar.

Coresonic AB:s SIMT DSP-arkitektur  stödjer ett brett spektrum av standarder. Företaget har tagit speciell hänsyn med avseende på optimering av prestanda för de nya multicarrier, (OFDM)-baserade systemen som används i 4G- och bredbandstillämpningar men DSP:n kan användas i både single- och multimodprodukter och som kan vara baserade på allt från LTE, HSPA, WLAN, WiFi till audio/video-utsändningar med DVB och DAB, samt för trådbundna kabelmodem. Coresonic säljer sin teknologi som en övergripande arkitekturlicens eller som DSP kisel-IP-kärnor för specifika tillämpningar. Företaget är privatägt och har kontor i Linköping, Stockholm och Beijing.

Comments are closed.