Martin Gren fick Näringslivsmedalj

Igår fick Martin Gren, grundare till Axis Communications AB, ännu en utmärkelse. Den här gången var det Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj, som överlämnades vid en högtidlig ceremoni på Riddarhuset i Stockholm.


Martin Gren tar emot medaljen av Prinsessan Désirée.

Varje år tilldelas medaljen ett tiotal personer, som med ägarinflytande skapat och utvecklat företag – och därmed arbetat för ett bättre Sverige, vilket Sällskapet gjort sedan 1772, då Gustav III skrev under stadgarna. Syftet med medaljen är att hedra mottagaren för ett långsiktigt betydelsefullt arbete samt att inspirera andra.
Martin Gren fick medaljen för sitt arbete som teknisk visionär och som en av grundarna av Axis AB, för nästan 30 år sedan. I motiveringen till utmärkelsen står vidare att "Martin har påverkat säkerhetsindustrin i världen och hans inriktning på nätverksvideokameror för bevakning var då en ny teknik som nu blivit världsledande. 1996 lanserade man världens första nätverkskamera och är idag globalt marknadsledare inom nätverksvideo och Martin anses vara den mest tongivande personen i världen inom säkerhets- och brandskyddsbranschen, enligt branschorgan."
– Att få Näringslivsmedaljen är en glädjande bekräftelse på att vi har gjort världen säkrare, genom att utveckla och erbjuda våra övervakningskameror till säkerhetsinstallationer världen över, säger Martin Gren. Det är helt enkelt så att löser man kundernas problem så har man ett livskraftigt affärsområde.
– Jag utgår helt och hållet från kundens problem och behov. Då får man glada och nöjda användare. Mest stolt är jag nog över alla dugliga personer som jag lyckats anställa i företaget samt att vi har kunnat behålla vår unika företagskultur.
Bolagen har idag över 4,2 miljard kr i omsättning globalt, över 1 400 anställda.
Näringslivsmedaljen överlämnades av Prinsessan Désirée. Högtidstalare vid mötet var författare Fredrik Sjöberg.
2013 års mottagare är:
Torbjörn Bäck o Thomas Karlsson, GeKås Ullared AB, Ullared, detaljhandel
Fernando Di Luca, Gruppo Di Luca AB, Stockholm, livsmedel
Lisa Lindström, Doberman AB, Stockholm, design, digitala produkter
Martin Gren, Axis AB, Lund, videokameror
Max Hansson, PayEx AB, Visby, betalningstjänster
Peter Hägg, Somas Instrument AB, Säffle, regler- och avstängningsventiler
Margareta och Tommy Malmsten, M Malmsten AB, Åhus, vattensportprodukter
Gudrun Sjödén, Gudrun Sjödén AB, Stockholm, mode
Alf Tönnesson, International Masters Publishers AB, Malmö, förlagsverksamhet
Sällskapet ger även bidrag till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning samt till sociala ändamål. Sällskapet delar också ut medaljer och hedersgåvor för uppskattad arbetsinsats.

Comments are closed.