Magnus Breidne ny projektchef på IVA

Sveriges teknisk-vetenskapliga attaché i Kina, professor Magnus Breidne, har rekryterats som ny projektchef på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Breidne efterträder Thomas Malmer, som har blivit ny förbundsdirektör för Naturvetarna. Magnus Breidne är född 1952 och är doktor i fysik från KTH. Han har tidigare bland annat varit direktör för Kista Photonics Research Center samt forskningschef på Acreo. Breidne började den 15 november på IVA.
– Jag har länge haft kontakt med IVA i olika sammanhang och alltid känt stor respekt för organisationen som en oberoende första rangens ”think tank” i gränslandet mellan tekniken och det övriga samhället. Det ska bli synnerligen roligt och intressant att få börja arbeta här, säger Magnus Breidne.
Magnus Breidne var när han kom till Kina 2004 Sveriges första teknisk-vetenskapliga attaché i landet på 14 år. Med specialkunskaper framför allt inom telekom samt forskning och innovation har han bevakat Kinas utveckling på plats under sex år. Bland de senaste insatserna han gjorde i landet var att ta emot den svenska regeringsdelegationen i maj i år, samt IVAs delegation ”Royal Technology Mission” med H.M. Konungen nyligen i november.
Professor Breidne har en gedigen meritförteckning som direktör för Kista Photonics Research Center, adjungerad professor vid Mittuniversitetet, forskningschef och vice vd för forskningsinstitutet Acreo, verkställande direktör och forskare vid Institutet för optisk forskning, adjungerad professor vid Université d’Aix-Marseille III i Marseille, Frankrike, samt forskningsassistent vid Fysiksektionen vid KTH.
Han är styrelseledamot i svenska laserföretaget Syntune AB och sydkoreanska telekomkomponentfirman Fi-ra Photonics Inc., och har tidigare varit verksam i ytterligare flera bolagsstyrelser. Han har också varit ordförande för svenska Amnesty, ledamot av IVAs nanoteknikkommitté samt ledamot och kassör i europeiska optiksällskapet EOS verkställande kommitté.
Magnus Breidne är vidare medlem av det amerikanska optik- och fotoniksällskapet SPIE såväl som den europeiska motsvarigheten EOS. Som forskare har han publicerat ett 40-tal artiklar i välkända vetenskapliga publikationer.
IVA ska till nytta för samhället främja teknisk och ekonomisk vetenskap samt näringslivets utveckling. IVA är också en fristående akademi och en mötesplats för personer verksamma inom forskning, näringsliv och politik. IVAs kunskapsnätverk består av en inre kärna med cirka 1000 svenska och utländska ledamöter samt ett Näringslivsråd med cirka 200 medlemsföretag.

 

Comments are closed.