Luxtera och ST samarbetar inom fotonik i kisel

STMicroelectronics och fotonikföretaget Luxtera Inc. meddelar att de tecknat avtal om att utveckla en dedicerad process på 300 mm wafers för massproduktion av Luxteras fotonikprodukter i kisel.

Kiselfotonik betraktas idag som en viktig möjliggörare för framtida höghastighetstillämpningar i Tbit-skalan inom databehandling och kommunikation såsom optiska nät, för extremt snabba processorer och för datalagring. Tekniken gör det möjligt att bygga snabba optiska kommunikationssystem med beprövad, billig kisel tillverkningsteknik, snarare än dyrare sammansatta halvledarmaterial som innehåller gallium eller indium.

Avtalet går ut på att integrera Luxteras teknik inom kiselfotonik med SoC:s och få ut produkterna i stora volymer på marknaden.

”Genom avtalet har ST beviljats rätten att använda Luxteras kisel fotonikteknik och implementera denna i ST:s nya fotonikprocess samt i kommande generationer. ST kommer att förse Luxtera med en tillförlitlig, skalbar och kostnadseffektiv försörjningskedja så att Luxtera kan tillfredsställa sin växande marknad i fråga om volymer och kvalitet.”, skriver företagen i ett pressmeddelande.

Den nya avancerade 300 mm kisel fotonik-plattformen som nu utvecklas uppges komma att erbjuda skalbara, billiga transceivrar med datahastigheter på 100 Gbit/s, 400 Gbit/s och uppåt – med stöd för våglängderna 1310, 1490 och 1550 nm. Produktionen kommer at ske vid STMicroelectronics anläggning i Crolles, Frankrike.

Comments are closed.