LTE från Huawei och Ericsson

TeliaSonera valde att lägga sina första LTE-ägg i två korgar. Huawei fick ansvaret för att bygga ut den första anläggningen i Oslo, medan Ericsson får bygga i Stockholm.

Beslutet visar framför allt hur snabbt kinesiska Huawei har utvecklats de senaste åren. För bara några år sedan hade nog de flesta svårt att tro att företaget skulle kunna hävda sig inom ett spjutspetsområde som LTE. Idag säger Lars Klasson, Senior Vice President och CTO för Mobility Services hos TeliaSonera så här:
– Vi har valt Huawei som samarbetspartner baserat på företagets fokus på LTE-utveckling och utmärkta historik när det gäller mobila installationer.
Att Ericsson skulle få ansvar för LTE-utbyggnaden i Stockholm var förstås väntat. Utbyggnaden kommer att pågå under 2009 för en kommersiell lansering 2010. Ericsson tar totalansvar för alla delar av installationen och kommer till att börja med också att sköta driften.
LTE-utbyggnaden är en logisk fortsättning av dagens 2G- och 3G-system och kommer att fungera som en integrerad del av systemen. LTE ger dramatiskt ökad bandbredd för mobila datatjänster och ett mycket högre utnyttjande av frekvensutrymmet. LTE-utbyggnaden är en förutsättning för att den snabba expansionen på mobilt bredband skall kunna fortsätta.

Comments are closed.