Lanserar digital nyckel i mobiltelefonen

Assa Abloy lanserar nu vad som uppges vara världens första kommersiella ekosystem för digitala nycklar i NFC-mobiler och som gör det möjligt att öppna dörrar genom att hålla mobiltelefonen framför låset.

Assa Abloys system döpt till Seos uppges göra det möjligt att använda mobiltelefoner i stället för vanliga nycklar och passerkort för att öppna dörrar i bostäder, hotell, kontor, sjukhus, universitet, industrier och kommersiella byggnader. Alla lås, mobilappar, passerkort och webbsidor märkta med logotypen Seos är kompatibla med ekosystemet

– Efter ett stort antal pilotprojekt i olika miljöer vet vi att både säkerhetspersonal och privatpersoner uppskattar att kunna låsa upp dörrar med mobiltelefoner i stället för med nycklar och passerkort, säger Daniel Berg, Vice President Assa Abloy Mobile Keys. Detta är också fullt möjligt nu, eftersom så gott som alla dörrar kan utrustas med Seos-kompatibla lås.

Seos gör det möjligt för privatpersoner att skicka tillfälliga digitala nycklar till besökare via mobiltelefonen och nycklarna kan sedan spärras på samma sätt. Husägaren slipper låna ut vanliga nycklar som kan tappas bort eller kopieras. Hotellgäster kan öppna sitt hotellrum samt checka in och ut med sina mobiltelefoner. Gästerna slipper köa i receptionen och hotellpersonalen får mer tid över till annan service.

I kommersiella byggnader som kontor och butiker kan tillträdet till olika rum och förvaringsutrymmen styras centralt. Säkerhetspersonalen kan skicka tillfälliga digitala nycklar till besökare och servicepersonal och slipper hantera fysiska nycklar och passerkort. För ökad säkerhet kan de digitala Seos-nycklarna skyddas med PIN-koder.

– Flera koncernbolag inom Assa Abloy har varit involverade i utvecklingen av Seos, säger Daniel Berg. Utvecklingsteamet har samarbetat med experter från bland annat HID Global, Yale och VingCard Elsafe, vilket har resulterat i ett ekosystem som kan anpassas efter olika slutanvändarbehov och lokala standarder.

Seos bygger på öppna standarder och fungerar med alla standardkompatibla NFC-telefoner. De digitala Seos-nycklarna skickas säkert med stark kryptering och sparas på SIM-kortet, ett micro SD-kort eller i ett inbyggt säkert element i telefonen. Flera digitala Seos-nycklar för olika lås kan sparas på en och samma mobiltelefon och vara aktiva även när telefonen är avstängd eller har slut på batteri, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.