Kvartalsförlust för STMicroelectronics

Halvledartillverkaren STMicroelectronics känner av finanskrisen. Omsättningen för fjärde kvartalet minskade med 17 procent till 2 276 miljoner dollar, men det större problemet är att resultatet försämrades från en liten vinst (20 miljoner dollar) tredje kvartalet förra året till en stor förlust (366 miljoner dollar) samma period i år.

Det försämrade resultatet gör att företaget drar igång en effektiviseringskampanj, där ca 4 500 arbetstillfällen försvinner. Tanken är att minska kostnaderna med minst 700 miljoner dollar under 2009.
– Siffrorna för fjärde kvartalet visar hur marknaden försämrats under fjärde kvartalet, säger Carlo Bozotti, vd för STMicroelectronics. Alla produktområden har påverkats negativt, men framför allt fordonselektronik, wireless och datorperiferienheter.
– Men vi har också gjort stora framsteg under 2008. Vi har ökat våra marknadsandelar och vi har förstärkt produktprogrammet. Och vi går in i 2009 med starka finanser.
Helårsresultatet 2008 för STMicroelectronics blev en förlust på 786 miljoner dollar. Det skall jämföras med en förlust på 477 miljoner året innan.

Comments are closed.