Kroppskameror testas i Stockholms tunnelbana

– Det har nog aldrig skrivits så mycket om något vi gjort, säger Fredrik Logenius, vd på Optidev. Men övervakning, integritet och säkerhet är naturligtvis viktigt att pressen bevakar.

Nyheten om att SL-trafikens biljettkontrollanter börjar använda kroppskameror fick stor uppmärksamhet i media. Såväl stora morgontidningar som SVT har tagit upp projektet. Det är Optidev som levererar både hård- och mjukvara.
– Kroppskamerorna, som tar upp både ljud och bild, styrs av kontrollanten och är till för att säkerställa tilläggsavgifter och förebygga hotfulla situationer. SL låter tolv kontrollanter använda kameror i två månader för att sedan utvärdera resultatet.
Optidev har många kunder i säkerhetsbranschen varför man har stor kunskap kring frågor om integritet och vilka regler som gäller. Man har bland annat medarbetare på alla sina operativa avdelningar som är säkerhetsklassade genom bakgrundskontroller genomförda av Länsstyrelserna, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.
– All form av övervakning kräver största säkerhet. I SL:s fall sänds allt material från kamerorna krypterat till en lokal server, vilket gör det omöjligt för någon obehörig att ta del av materialet.

Comments are closed.