Jedec startar standardisering för trådlöst minne

Jedec Solid State Technology Association, som utvecklar standarder för mikroelektronikindustrin, meddelar att dess JC-64-kommitté (Embedded Memory Storage and Removable Memory Cards) har bildat en underkommitté som ska fokusera på standardisering av icke-flyktiga, trådlösa minnen.

Underkommittén kommer att ledas av Nokia och vice ordföranden hämtas från Micron Technology och Samsung Semiconductor. Underkommittén för trådlösa minnen, som fått beteckningen JC-64.9, meddelar samtidigt att de välkomnar intresserade företag över hela världen att delta genom att gå med i Jedec.

Trådlösa minnen är på snabb frammarsch inom nästa generation dataöverföringsteknik och är avsedda att möjliggöra snabb, trådlös uppkoppling med läs/skriv-kapacitet mellan mobila enheter (Wireless Memory Hosts) och batteri-fria minnestaggar (Wireless Memory Tags).

– Det finns för närvarande ingen standard för denna typ av dataöverföring för höga hastigheter och låg effektförbrukning, säger Hannu Kauppinen, chef för Nokia Research Center. Att skapa en standard är nödvändigt för att möjliggöra tillverkning, distribution och handel och för att dra nytta av 100+ Mbit/s överföringshastigheter som uppnås vid överföring på mycket korta avstånd tillsammans med användning av effektsnåla, trådlösa minnen. Det kommer också att ge konsumenterna möjlighet att komma i åtnjutande av nya, snabba trådlösa upplevelser som till exempel att ladda ner ett musikalbum på under 10 sekunder i en butik.

– Vi är övertygade om vår förmåga att tillhandahålla trådlösa, mobila applikationer med mer effektiva minneslösningar som gör det möjligt för företagen att få större flexibilitet i att inrymma nya, digitala applikationer, säger Jim Elliott, vice president, memory marketing and product planning, Samsung Semiconductor, Inc. Genom att kapitalisera på marknadens snabba anpassning mot trådlösa tillämpningar, erbjuder den här ”soon-to-be”-standardiserade tekniken flera alternativ för att dela och lagra innehåll trådlöst, inklusive ”enhet-till-enhet” och ”enhet-till-tillbehör”-anslutningar.

Jedec är en ledande organisation för utveckling av standarder för mikroelektronikindustrin. Över 4000 deltagare, utsedda av nästan 300 företag, arbetar tillsammans i 50 Jedec-kommittéer för att möta behoven hos varje segment av branschen för tillverkare och konsumenter. De publikationer och standarder som genereras accepteras över hela världen. Alla Jedec- standarder finns tillgängliga online på www.jedec.org , utan kostnad, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.