IPv6 nu officiellt lanserat

Internet Protocol version 6 (IPv6) är nu formellt lanserad över hela världen. Utbyggnaden av IPv6 är en viktig åtgärd inom den så kallade digitala agendan för Europa, enligt den europeiska kommissionen.

Stora internet tjänsteleverantörer (ISP), tillverkare av utrustning kopplade mot nätverk i hemmet och tillverkare av utrustning för företag runt om i världen har går samman för att permanent introducera IPv6 i sina produkter och tjänster och nu är introduktionen även officiell från och med 6 juni 2012.

De sista IPv4-adresserna som tilldelats till Europa (av totalt 4300 miljoner globalt) kommer att delas ut innevarande månad. Därför är ett uppdaterat protokoll viktigt för att se till att det finns tillräckligt med internetadresser för alla datorer, mobiler och andra enheter människor och företag behöver för ansluta till internet, och för att säkerställa högre säkerhet. Välkänt är att IPv6 tillhandahåller ett praktiskt taget obegränsat antal adresser.

IPv6 erbjuder många tekniska fördelar, såsom förenklad användning av IP-säkerhet, standard routing och plug & play-funktioner. Men enligt EU:s IPv6-indikator inom den Digitala Agendans ”Scoreboard” är mindre än tre procent av alla webbplatser inom EU-27 IPv6-kompatibla.

Kommissionen uppges ha investerat 100 miljoner euro i IPv6- forskning och finansierat mer än 30 europeiska FoU-projekt direkt relaterade till IPv6.

Läs mer via den här länken .

Comments are closed.