Internet of things på bred front från Texas Instruments

50 000 miljoner uppkopplade saker på internet år 2020 – vi har hört prognosen tidigare från flera håll. Texas Instruments ser att marknaden redan existerar och satsar på mängder av kretsar för att vara med redan i ett tidigt skede. Här ger vi exempel på produkter som redan är ute på marknaden.

– Marknaden för Internet of things växer nu snabbt, säger Haviv Ilan, vice president och general manager för Texas Instruments affärsområde wireless connectivity.

IoT (”Internet of things”, sakernas internet), bygger på uppkopplade noder. Det är en uteveckling från vad som tidigare betecknades som M2M (machinme-to-machine). Där skedde kommunikationen från punkt-till-punkt. I IoT handlar det ofta om många noder som kan kommunicera sinsemellan.
– Uppkopplingen är antingen trådbunden eller trådlös, men trådlösa uppkopplingar kommer sannolikt att bli vanligast. Vi har en produktportfölj som kan ge kompletta IoT-lösningar, konstaterar han.
Så varför är det så attraktivt att gå in i IoT-marknaden?
– PC-marknaden är idag mogen och har en marknadsstorlek av ca 100 miljoner datorer, antalet mobiltelefoner närmar sig en miljard och vi ser en IoT-marknad som så småningom kommer att uppgå till 100 miljarder enheter.
Allt fler apparater har inbyggd intelligens och genom att koppla upp dem för man möjlighet att därigenom kunna uppdatera deras programvara, övervaka och styra.
I år uppskattas antalet kundbasen för industriellt uppkopplade enheter ligga på ca 4000 kunder. En uppskattad volym i år för hela denna marknad är 150 miljoner enheter, utspridda på en mycket fragmenterad marknad.
Inom industrin finns mängder av saker som skall kommuniceras med, exempelvis lampor (med inbyggd intelligens och kommunikationsmöjligheter), energistyrning, flödes- och tryckgivare. Texas Instruments har två utvecklingscentra för IoT i Europa, nämligen i Tel Aviv och i Oslo (f d Chipcon som TI köpte 1997).

Nya marknader
Förutom den industriella marknaden håller nu en rad nya marknader på att växa upp. Ett event som TI nyligen höll i München visade upp en rad olika områden. Här ger vi en sammanfattning:
* I hemmen finns mängder av möjligheter för applikationer.
Bilden visar larmsystem Verisure från Securitas. Det är inte bara ett larm utan ger möjlighet att styra belysning och elektriska apparater på distans. Mobilen kan exempelvis via en ”app” ge meddelande om när barnen kommer hem. Man kan läsa av inomhustemperaturen eller luftfuktigheten och bli varnad när larmet går.
* Det här fotot visar en typ av programmerbara termostater för hem, haft stor framgång.

Företaget som tagit fram produkten heter Nest. Den behöver inte programmeras utan lär sig hur man skall spara energi på basis av hur man tidigare har ställt in rumstemperaturen under dygnet. Med en app kan termostaten, eller flera termostater, styras från mobiltelefonen.
* Lampor i hemmet har fått en IP-adress.

Den här ljusplattan, med dioder från Osram, kan fjärrstyras från en smartphone via en gateway. Kommunikationen sker via ZigBee. Den ingår i ett utvecklings-kit som kan köpas från TI eStore. Konstruktionen bygger på fem kretsar från Texas Instruments.
* Över huvud taget används mobiltelefonen som en viktig nod i system med IoT.

Företaget Metawatch tillverkar bland andra detta detta armbandsur som kommunicerar med en iPhone eller Android-telefon. Från denna armbandsurliknande terminal kan man bland annat läsa av meddelanden, se vad det skall bli för väder, styra den musik som strömmar via mobiltelefonen.
* Ett givet tillämpningsområde för IoT är i butiker.

Att snabbt kunna ändra priser på elektroniska skyltar i anslutning till respektive varor kan spara mycket tid den som driver detaljhandel. På bilden nedan ser vi skyltar från det brittiska företaget ZBD displays ltd. Kommunikationen sker trådlöst med skyltarna via routern Bounce, ansluten via Ethernet eller USB. ISM-bandet 863 till 870 MHz används i Europa (region 2 tillåter 902 till 928 MHz), men kretsarna klarar 850 till 950 MHz.
* Texas Instruments har utvecklat en sensor-tag som kan användas för att utveckla olika applikationer.

Här ses den i en demo tillsammans med en Bluetooth-enhet för utveckling. Men man behöver ingen speciell hårdvara för att direkt kunna använda sensor-taggen i ett antal färdiga applikationer. Sensorn (som kostar 25 dollar) kan användas tillsammans med en iPhone eller en Androidtelefon med möjlighet till kommunikation via Bluetooth. Från TIs hemsida kan ”appar” laddas ned. SensorTag innehåller en IR-temperatursensor, fuktsensor, trycksensor, accelerometer, gyroskop och magnetometer.
* InfoMotion 94fift kallans denna boll för basketspel.

Sensorinformationen från denna sänds via Bluetooth/Bluetooth low energy till en mobiltelefon. Tanken med produkten är att bidra till förbättrade resultat os spelare.
* Bilen bjuder på massor av kommunikationsmöjligheter mellan olika enheter för att uppnå ”infotainment”.

Video överförs lämpligen via wifi eller Bluetooth. Audio sänds till högtalarna  via Bluetooth profil A2DP.
Från det finska företaget Ixonos kommer en kommersiell lösning för infotainment i bilen, kallad IVI connect. Med WiLink distribueras video via wifi. 90 procent av dagens smartphones kan kommunicera med IVI connect via något av alternativen MirrorLink, HTML5 eller Miracast. Ljud överförs via Bluetooth till hörtelefoner.

 

Comments are closed.