Intel passerar 1 Teraflop

Intels två nya processorer, Xeon E5 och co-processorn "Knight Corner", gör sitt bästa för att hålla Intel i täten av superdatorer och serverdatorer. Den nya "Knight Corner" är den första kommersiella co-processorn baserad på Intels arkitektur Many Integrated Core (Intel MIC). Produkten har för första gången uppnått prestanda över 1 Teraflop i ett chip.
Däremot är det inte första gången Intel demonstrerar en Teraflop-dator. Redan 1997 lyckades man bygga en sådan, baserad på x86, men den gången krävdes 9 680 Pentium Pro-processorer och ett mycket stort kraftaggregat. Att nå samma prestanda på ett enda chip är självklart en stor framgång.
Knights Corner-coprocessorn byggs i 22 nm CMOS baserat på Intels 3D Tri-Gate-transistor. Ett chip skall innehålla mer än 50 processorkärnor. Arkitekturen är tänkt att både vara kompatibel med existerande x86-mjukvara och samtidigt ha tillägg för att ta hand om mycket stora parallella arbetsbelastningar.

Den nya Xeon E5-processorn är det första serverchipet med stöd för PCI Express 3.0. Xeon E5 finns redan i tio superdatorer och debuterar redan på topp 500-listan av superdatorer.

Comments are closed.