Intel i samarbete med Arduino

Ett samarbete mellan Intel och Arduino LCC har resulterat i ett utvecklingskort, kallat Galileo,  som kommer att doneras till 1000 universitet i hela världen.

Den lilla hårdvaruplattformen Arduino LLC har tagit stor plats inom utbildningssektorn och används av många ”hempulare”/uppfinnare. Intel Galileo-kortet är den första produkten i en helt ny produktfamilj av Arduino-kompatibla utvecklingskort som bygger på Intel-arkitekturen.
Arduino-utvecklingspaket och -programmeringsgränssnitt skapar en möjlighet för många, kanske inte alltid med en teknisk bakgrund, att skapa interaktiva föremål och miljöer. Intel- och Arduino-community kommer att ha ett nära samarbete för att med hjälp användarna av Galileo-kortet.
Intel kommer under de närmaste 18 månaderna att donera 50 000 Galileo-kort till 1 000 universitet över hela världen. Intel arbetar redan idag med 17 universitet på sex olika kontinenter för att utveckla en läroplan som bygger på det nya Intel Galileo-kortet. Målet är att ge så många utbildare och studenter som möjligt tillgång till att använda detta.
Galileo-kortet körs med hjälp av en Linux-distribution med Arduino-mjukvarubibliotek vilket ger skalbarhet och möjlighet att återanvända befintlig mjukvara, så kallade ”sketches”. Kortet kan programmeras via Mac OS, Microsoft Windows och Linux.
Intel Galileo bygger på Intel Quark SoC X1000, som är den första av Intels strömsnåla och småkärniga Quark-produkter. Intels Quark-teknik är tänkt att bana väg för Intel-arkitekturen inom en mängd olika snabbväxande områden såsom internetanslutna saker (Internet of Things) eller framtidens kroppsburna datorer. Quark SoC X1000, som har utvecklats på Irland, är en 32-bitars Pentium ISA-kompatibel (instruction set architecture) processor med en kärna och en klockfrekvens på upp till 400 MHz.
Intels Galileo-kort kommer att kunna anslutas via gränssnitt som ACPI, PCI Express*, 10/100Mb Ethernet, SD, USB 2.0- och EHCI/OHCI USB-host-portar, high-speed UART, RS-232-serieport, programmerbar 8 MB NOR-flash och har en JTAG-port för enkel felsökning.
Intel Galileo kommer att finnas att tillgå i slutet av november.

 

Comments are closed.