Intel Capital investerar i Tobii

Tobii Technology, med verksamhet inom ögonföljning och ögonstyrning, meddelar idag att man har säkrat 21miljoner dollar i en ny finansieringsrunda ledd av Intel Capital. Den nya investeraren sällar sig till de befintliga investerarna Amadeus Capital, Investor Growth Capital och Ventures Northzone.

Finansieringen kommer att användas för fortsätta FoU-investeringar i Tobii:s kärnteknologi – att registrera vad användaren tittar på och sedan  använda det till möjligheter för interaktion – och överföra tekniken till användning av vanliga datorer och andra tillämpningar på massmarknaden.

Den nya finansieringen från Intel Capital uppges komma att hjälpa Tobii att ytterligare påskynda den tekniska utvecklingen och att ta språnget in för massmarknadstillämpningar, såsom för vanliga datorer, bilar, spel och andra konsument- och professionella produkter. Mer specifikt kommer det här hjälpa Tobii att göra nödvändiga investeringar i FoU, öka sin FoU-organisation och bygga nya strategiska kompetenser.

– Ögonföljning och interaktion har en potential att revolutionera datorinteraktion, ungefär på samma sätt som ”touch” har förändrat handhållna enheter. Tobii syftar till att ta ögonstyrning från nischmarknader till massmarknadstillämpningar i vanliga datorer och bilar. Denna investering kommer att hjälpa oss att ta detta steg och att göra de tekniska framsteg som krävs för att bibehålla en ledande position inom tekniken för ögonstyrning, säger Henrik Eskilsson, vd för Tobii Technology

– Intel Capital anser att ögonföljning och interaktion kan utgöra en viktig del av människa-maskin-gränssnittet. Tobii är ledare inom marknadssegmentet för ögonföljning och en ledande kandidat för att möjliggöra den senaste generationens användargränssnitt, säger Marcos Battisti, vd för Intel Capital, Västeuropa och Israel.

Ian Cooper har utsetts till ledamot i Tobii:s styrelse som investerarrepresentant för Intel Capital.

– Jag ser fram emot att arbeta med Tobii för att bygga ett ledande företag inom konsument-fokuserad ögonspårning, säger Ian Cooper, Investment Director på Intel Capital.

– Ögonföljning är mycket lovande som en ny metod för användare/maskin-interaktion. I nära samarbete med Tobii, hoppas vi kunna få nytta av denna nya teknik för persondatorer, säger Joel Fisch, chef för affärsutveckling på Intels arkitektur Development Group, i ett pressmeddelande.

Comments are closed.