Innovationer inom läkemedelsutveckling, solel och projektplanering

Vid onsdagens Take off-ceremoni på affärsinkubatorn STING var det dags för startup-bolagen Single Technologies, Solelia Greentech och Dreamler att presentera utvecklingen och uppnådda milstolpar för sina innovativa produkter och tjänster. Nu är de redo att lämna STING och erövra världen med sina affärsidéer inom life science, cleantech och ICT.

 

Life science-företaget Single Technologies utvecklar ett avancerat instrument för att ultrasnabbt kunna visualisera i 3D och förstå vad som händer i celler vid läkemedelsexponering. Tidigare har det varit både svårt, dyrt och tidskrävande att studera sjukdomsmekanismer i levande celler. Single Technologies verktyg öppnar upp för möjligheten att hitta helt nya typer av personanpassade läkemedel, och bolaget har potential att bli en global framgångssaga.
– Om fem år ska vi vara globala, säger Johan Strömqvist, VD på Single Technologies. Våra instrument ska finnas på forskningsinstitut, användas för att ta fram nya läkemedel och vara en del av det diagnostiska förfarandet på sjukhus. Genom STING har vi fått en god start på vägen.
Miljöteknikbolaget Solelia Greentech hyr ut och säljer soldrivna stationer för laddning av elbilar. El som inte används direkt för laddning när solen skiner sparas på Solbanken, och kan användas vid ett senare tillfälle. Solelia har fått uppmärksamhet för sina laddstationer. År 2030 beräknas det finnas en miljon elbilar bara i Sverige. Nu tar Solelia de första stegen för att etablera sig internationellt.
– Snart kommer elbilarna i stor skala över hela världen och de bör såklart laddas med solel, säger Per Wickman, tf VD på Solelia. Vi har flera demoprojekt och samarbeten på gång och vi siktar på att finnas i hela Europa om några år.
ICT-bolaget Dreamler tar fasta på människors och organisationers visioner, och det faktum att det är lättare att sätta upp mål än att faktiskt genomföra dem. Dreamler utvecklar ett verktyg för planering och genomförande av projekt. I det bygger projektdeltagarna visuella projektkartor som enkelt visar samband mellan olika delaktiviteter och deadlines. Sedan Dreamler kom till STING har de utökat sitt team till nio personer, tagit in 6 miljoner kronor i riskkapital och utvecklat sin produkt som inom kort är redo för lansering.
– STINGs viktigaste bidrag till oss är deras samlade erfarenhet av att utveckla bolag, från att bygga rätt team till att ta in kapital, säger Mathias Gullbrandson, medgrundare av Dreamler. Vår coach har hjälpt oss att förstå hur de beslut vi tar idag kommer att påverka oss om två eller tre år.

Comments are closed.