Industrifonden investerar i Zimpl

Industrifonden investerar fyra miljoner kronor i Lundabolaget Zimpl AB, som utvecklar en helt ny metod för att mata in text i mobiltelefoner.

Med Zimpls metod undviker man felskrivningar och matar in orden snabbare. I emissionen på drygt fem miljoner kronor deltar även MST Venture och mobiltelefonveteranen Tord Wingren, som också blir ny ordförande i bolaget. Pengarna ska användas till marknadslansering och vidareutveckling av produkten.

Hälften av all text som skrivs på mobiltelefoner består av ca 200 ord. Med Zimpls teknik skrivs dessa med en enda tryckning på första bokstaven och därefter en enkel fingerrörelse i ett av åtta väderstreck. Användaren slipper skriva in hela ordet och undviker på så sätt felskrivningar. Systemet förutser och föreslår nästa ord baserat på tidigare, och det anpassar sig dessutom automatiskt och kontinuerligt efter användarens egna ordval.

– Allt mer text skrivs på mobiltelefoner och Zimpl har en genial lösning på de problem som är förknippade med detta. Det är svårt att träffa rätt, vilket ger irriterande felskrivningar. Zimpl gör det enklare, det går fortare och det blir dessutom rättstavat. Vi tror att denna metod har mycket stor potential att sätta en ny standard för inmatning på små enheter, säger Lennart Gustafson, investeringsansvarig på Industrifonden.

Metoden är patentsökt och programvaran har utvecklats under flera år, men själva bolaget Zimpl grundades först i december 2010. Nu är programmet, som finns i sex språkversioner, klart för lansering på marknaden. Tanken är att sälja in tekniken på licens till mobiltillverkarna, så att den byggs in i telefonen från början.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in Industrifonden som delägare. Deras kapitalstyrka och erfarenhet tillsammans med den stora branschkunskapen hos de övriga investerarna gör att vi kan lägga in en högre växel i vår utveckling, säger Zimpls vd Imre Zvorinji.

Detta är Industrifondens fjärde nyinvestering verksamhetsåret 1 juli 2011-30 juni 2012. Tidigare har fonden investerat i mobila nyckelföretaget Zaplox och cleantechföretagen SEEC och Heliospectra, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.