Industrifonden investerar i Sol Voltaics

Industrifonden investerar 18,5 miljoner kronor och blir ny delägare i Sol Voltaics i Lund. Bolaget utvecklar ett helt nytt material som väsentligt uppges sänka kostnaden för att producera el från solceller.

 

Emissionen är på totalt 40 miljoner kronor och pengarna ska användas till den fortsatta utvecklingen av bolagets produkter.

Sol Voltaics utvecklar ett nytt material och en ny produktionsmetod för tillverkning av solceller. I korthet går det ut på att snabbt växa nanotrådar av galliumarsenid (GaAs), där varje tråd är en solcell. Materialet har länge ansetts vara det bästa för att tillverka solceller
men hittills har det varit för dyrt att använda. Sol Voltaics har nu utvecklat en metod som radikalt kan sänka kostnaden, meddelar företaget.

– Sol Voltaics har möjlighet att erbjuda marknaden världens billigaste solceller där solcellstillverkare och användare får stora mervärden; högre effektivitet och ökad produktion till en lägre kostnad, säger Stefan Jakélius, investeringsansvarig på Industrifonden. Marknaden för solceller är stor och global och växer så det knakar, inte minst i Tyskland där beslutet om att avveckla kärnkraften kan ge solceller en extra skjuts.

Sol Voltaics, som grundades 2008, har ursprung från nanoteknologiforskning vid Lunds Universitet. Bolaget är fortfarande inne i utvecklingsskedet, men kommer nu att intensifiera utvecklingsarbetet och ta hem de första kunderna.

– Vi är väldigt glada över att få in Industrifonden som investerare, säger Sol Voltaics vd Bo Pedersen. De är en av Sveriges ledande cleantech-investerare och har mycket lång erfarenhet inom vårt område. Med Industrifonden har vi nu en kapitalstark och kunnig investerare som kan hjälpa oss att lägga in en högre växel i vår expansion.

Comments are closed.