Imec visar effektiva organiska solceller

Vid solenergikonferensen i Amsterdam visade Imec en 160 cm² stor fullerenfri organisk solcell med över fem procents verkningsgrad och en halvtransparent modul med över 4,5 procents verkningsgrad.

De bägge modulerna är exempel på Imecs arbete på att skala upp organiska solceller till att bli en stabil och effektiv teknologi. De fullerenfria OPV-modulerna tillverkas genom att små molekyler läggs på de aktiva lagren under upphettning. Processen har visat sig öka stabiliteten, samtidigt som tekniken gör det möjligt att skifta till andra klasser av organiska material om de visar sig effektivare.
De ogenomskinliga modulerna klarade att konvertera över fem procent av den instrålade energin till el, medan de halvtransparenta modulerna stannade vid 4,5 procent. Institutet visade också en liten cell (1 cm²) med hela 8,4 procents verkningsgrad vid dagsljusspektrum. Det är rekord hittills med en fullerenfri organisk solcell. Vid konstljusspektrum är det möjligt att komma upp i så mycket som 24 procent.

Comments are closed.