Imagination lägger nytt bud i MIPS-affär

Det brittiska IP-företaget Imagination Technologies har lagt ett nytt, betydligt högre bud än Ceva Inc, i tävlingen om att köpa MIPS Technology och delar av MIPS patentportfölj. Det nya budet är på 100 miljoner dollar. USA-baserade Ceva har två gånger tidigare höjt sitt bud i en anbudsstrid som nu kanske kan vara över.

Imagination och dess amerikanska konkurrent Ceva har stridit om att köpa MIPS processteknik sedan förra månaden när ett avtal om 60 miljoner dollar tillkännagavs, vilket utlöste ett budgivningskrig. MIPS arkitekturteknik finns i blu-ray-spelare, digitala TV-apparater och videospelkonsoler som Sony PlayStation 2. Imagination, vars grafik och videoteknik används i Apples iPhone, vill köpa MIPS patenterade teknik för att stärka sin position mot ARM Holdings.

Ceva säger att då det fanns anledning att höja budet för att köpa MIPS så skulle ett ytterligare bud inte möta företagets finansiella mål. Analytiker vid Liberum Capital säger att med en nettokassa på 78 miljoner dollar skulle Imagination Technologies behöva låna cirka 22 miljoner dollar för att täcka sitt högre bud, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kalifornien-baserade MIPS kom överens om att sälja 498 patent för 350 miljoner dollar till ett konsortium bestående av teknikföretag som hanteras av patentholdingbolaget Allied Security Trust och som leds av ARM. Resterande patent skulle förvärvas av Imagination, enlig det ursprungliga budet. Läs mer om bakgrunden till affären via den här länken .

Comments are closed.