Iconovo får 2,95 miljoner från Vinnova

Vinnovas Innovationsstöd ges till Iconovo för att stärka bolagets utveckling av produkten ICOone, som är en inhalator för engångsbruk som till exempel kan användas för att ge vaccin istället för att använda traditionella injektionssprutor.

Normalt förknippas inhalatorer med astmamediciner, men med rätt teknisk design kan inhalatorer användas till flera olika typer av läkemedel. Ett nytt sätt att tänka är att till exempel ge vaccin via inhalation. Iconovos team är pionjärer på området och de arbetar målmedvetet för att deras produkter ska börja användas för att ge läkemedel på ett nytt sätt.
Vaccin ges idag i form av en injektion. Det innebär flera utmaningar utöver det obehag som ofta förknippas med sprutor. Ett stort problem med kanyler är att de är farliga att använda och kan sprida smitta om de inte hanteras korrekt efter användning. Ett annat bekymmer är att vaccin för injektion behöver kylförvaras vilket är kostsamt och leder till att stora mängder vaccin kasseras. Iconovos teknik löser problemen då ett inhalerat torrt pulver har flera månaders hållbarhet i rumstemperatur och inhalatorn är helt ofarlig vid och efter användning.
– Bidraget från Vinnova hjälper oss att ta ett stort steg mot en kommersiell produkt anpassad för högvolymtillverkning, säger Orest Lastow vd i Iconovo.
Iconovo utsågs nyligen till vinnaren av Innovationspriset 2015, ett pris som delas ut av PwC och Lunds Universitets Innovation System. Vidare tecknade bolaget i november ett avtal med Köpenhamns Universitet, Faculty of Health and Medical Sciences, kring forskningsprojekt inom om läkemedelsformulering med hjälp av ICOone

Comments are closed.