HH startar samarbete med MIT

Högskolan i Halmstad (HH) har tecknat samarbetsavtal med det välrenommerade Massachusetts Institute of Technology, MIT. Därmed får Högskolan tillgång till ett världsomspännande nätverk genom sitt 3D-lab, som nu blir ett Fab Lab enligt MIT:s koncept.

Bengt-Göran Rosén och Sherry Lassiter, styrelseordförande i Fab Foundation, visar upp avtalet som gör Högskolan i Halmstads 3D-lab till en del av MIT:s Fab Lab-nätverk.

Enligt högskolan slöts avtalet i förra veckan, när representanter för Högskolan i Halmstad besökte Boston, med anledning av den pågående uppbyggnaden av ett 3D-lab i Halmstad med MIT:s koncept som förebild.

– Vid besöket på MIT fick vi bekräftat att den verksamhet vi håller på att skapa lever upp till kraven för att ackrediteras till Fab Lab-nätverket. Det gemensamma samarbetsavtalet som tecknades är det första steget på vägen, säger Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik och en av högskolans representanter på resan.

Samarbetet innebär att högskolan får tillgång till ett rikt material som enligt HH kommer att ha mycket stor betydelse för lärosätets utbildningar såväl som för forskning och samverkan. Bland annat kommer både lärare och studenter i Halmstad att få möjlighet att delta i konferenser och unika kurser som ges på MIT via internet. Dessutom planeras samarbete på kursnivå inom ramen för Högskolan i Halmstads olika ingenjörsprogram.

Konceptet Fab Lab ska enligt Högskolan i Halmstad vara en kreativ miljö som främst är en resurs för högskolans studenter, men såväl allmänhet, industri och studenter utanför kurs- och programverksamheten ska kunna ha nytta av labbet och dess utrustning. Hur det kommer att se ut rent praktiskt är dock inte klart ännu. Nära samverkan med näringsliv och industri är emellertid ett självklart inslag i verksamheten.

Den officiella invigningen av Fab Lab planeras till sommaren, men verksamheten kommer att starta upp successivt under våren, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.