IBM når milstolpe för kiselfotonik

IBM meddelar att företaget nått en viktig milstolpe inom utvecklingen av teknik för kiselfotonik. För första gången har IBM ingenjörer utformat och testat ett integrerat 100 Gbit/s kiselfotonikchip med våglängdsmultiplexering som snart kan komma att kunna tillverkas i standard kiselprocesser.

Kassett med flera hundra 100 Gbit/s sändtagare.
Bild: IBM

IBM har bedrivit forskning på kiselfotonik i över ett decennium och uppnått flera milstenar. Nu har företagets ingenjörer i New York och Zürich, Schweiz och IBM Systems Unit tagit fram en referensdesign för ett helt integrerat sändtagarchip för tillämpningar i datacenters och med en räckvidd på upp till två kilometer.

Företaget har tillverkat chipet, där optiska och elektroniska komponenter monolitiskt samsas på en och samma kiselbricka, enligt sin egen CMOS Integrated Nano-Photonics Technology och IBM menar att optiska sändtagare snart kan komma att massproduceras i standard sub-100 nm kiselprocesser hos kiselsmedjor.

– Teknik för kiselfotonik, som är redo för utbredd kommersiell användning, kommer att hjälpa halvledarindustrin att hålla jämna steg med de ständigt växande kraven på datorkraft som drivs på av Big Data och molntjänster, säger Arvind Krishna, Senior Vice President och chef för IBM Research.

IBM:s nya sändtagare sänder och tar emot data med hög hastighet och utnyttjar fyra oberoende 25 Gbit/s kanaler. I stället för att använda dagens teknik med VCSEL-länkar och överföring av ljuspulser i multimod optiska fibrer överlagras de fyra kanalerna och data överförs i en duplex singelmod-fiber. Det ska ge fördelar vad gäller En ökad bandbredd som ska förhindra datatrafikstockningar samt ger billigare lösningar. Sändtagaren är avsedd att användas för dataöverföringen mellan fysiska komponenter, servrar och superdatorer.

IBM avslöjade detaljer kring tekniken i presentationen “Demonstration of Error Free Operation Up To 32 Gb/s From a CMOS Integrated Monolithic Nano-Photonic Transmitter” under förra veckans konferens: 2015 Conference on Lasers and Electro Optics i San Jose, Kalifornien.

Kiselfotonik ingår I IBM:s satsning på 3 miljarder dollar som ska tänja på gränserna för chipteknologi för att möta de krav som kommer från molnet och ”Big Data”.

Illustration: IBM

Comments are closed.