Huawei och Chalmers inleder samarbete

Huawei och Chalmers inleder forskningssamarbete inom antennlösningar för så kallade mikrobasstationer som ska lösa problemet med överbelastning i mobilnäten.

Utvecklingen av mikrobasstationer ska lösa problemet med överbelastning i mobilnäten i befolkningstäta områden där befintlig infrastruktur inte räcker till, exempelvis busstationer, tågcentraler, köpcentrum eller stora events. Arbetet på Chalmers kommer att ledas av professor Per-Simon Kildal.

– Samarbetet med Chalmers är mycket värdefullt för oss, professor Kildal och hans grupp är världsledande på det här området. Mikrobasstationer är ett område med väldigt stor potential. Nu ska Huawei och Chalmers titta vidare på hur man kan ta hänsyn till omgivningen när man utvecklar och designar antennerna till stationerna, säger Mats Andersson, R&D-chef på Huawei i Göteborg.

Avtalet mellan Huawei och Chalmers innebär att ett forskningssamarbete inleds där Chalmers ska bidra med design och verifiering av mikrobasstationernas antenner. Chalmers ska även undersöka hur antennerna på nya sätt kan använda sig av omgivningen för att förbättra prestandan i näten.

– Huawei kan som en världsledande leverantör av mobilnät ge oss en relevant kravbild som säkrar att vår forskning bidrar till att mobilnäten används på ett optimalt sätt. Vi har i vår grupp på Chalmers forskat fram en karakteriseringsteknik som fått kommersiellt genombrott för mobiltelefoner. Nu ska vi, baserat på samma grundläggande teknik, forska fram nya mikrobasstationer tillsammans med Huawei, och det är naturligtvis oerhört spännande, säger Per-Simon Kildal.

Sverige uppges vara ett viktigt center för Huaweis forskning och utveckling (FoU). Sedan starten 2000 har verksamheten expanderat och nu arbetar över 350 personer på Huaweis utvecklingskontor i Stockholm, Göteborg och Lund. Fokus för det svenska FoU-arbetet ligger bland annat på standardisering av radionätverk, utveckling av basstationer och konsumentprodukter för mobilt bredband och smartphones. Huawei har sedan tidigare även ett nära samarbete med Kungliga tekniska högskolan (KTH) och Wireless@KTH, gällande utvecklingen av trådlös teknik, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.