HP och Hynix i minnessamarbete

Hynix Semiconductor och HP ska samarbeta om utveckling av en ny typ av minnen, baserade på memristor.

I samarbetet ingår att utveckla nya material och en ny processintegration för att ta fram ReRAM-kretsar. Hynix kommer att implementera tekniken i sin FoU-fabb.

Memristorer fanns bara i teorin fram till 2006 då forskare vid HP Labs Information and Quantum System Laboratory (IQSL) för första gången avsiktligt visade upp dess existens.

– Minneschip skapade med memristorteknik har potential att bli betydligt snabbare och använda mindre energi än flashminnen, säger Stanley Williams, HP Senior Fellow and founding Director.

– Vi tror även att memristor är ett universellt minne som med tiden också skulle kunna ersätta flash, DRAM och till och med hårddiskar.

På kortare sikt är den mest uppenbara tillämpningen för memristortekniken att ersätta flashminnen. Minneskretsar baserade på en memristorteknik kan bli 10 gånger snabbare och förbruka 10 gånger mindre effekt än ett motsvarande flashminnen, enligt HP Labs.

Genom att förena HP:s forskning och IP med Hynix kompetens inom minnestillverkning hoppas de båda företagen att memresistorbaserade minnen kan utvecklas både snabbt och i stor skala. Enligt avtalet kommer de först att utveckla memristor genom att skapa ett Resistive Randome Access Memory (ReRAM). Det är ett icke-flyktigt minne konstruerat av material som ändrar resistans när en spänning läggs över dem.

– Personer har försökt göra resistiva minnen under lång tid. Men eftersom de inte förstod att de kretsar de hade var memristorer gjorde de inga bra framsteg. När du förstår de matematiska ramarna för memristorer kan du designa kretsar som beter sig på det sätt som de är avsedda att göra.

– Den här förståelsen, tillsammans med djupa teoretiska kunskaper och praktisk, experimentell expertis, är en del som HP och Hynix delar. Det handlar inte bara om memristor utan även om arkitektur, kretsdesign och felkorrigerande kod som vi får ihop det kompletta paketet.

Memristorer har dessutom en potential utöver det vanliga. Forskare från IQSL-gruppen publicerades tidigare i år visar på att utöver att förutom agera som minneskretsar kan memristorer också utföra logiska funktioner. Det betyder att beräkningar så småningom kan komma att utföras där data är lagrad i stället för i en separat processor, menar HP.

Experiment i han labb tyder också på att memristorminnen kan läsas och skrivas många gånger fler än flashminnen.

– Vi tror vi kan skapa memreistor ReRAM-produkter, som vid varje prisläge, kommer ha den dubbla kapaciteten jämfört med flashminnen.

Labbförsök som genomförts vid HP Labs har visat att memristor ReRAM-kretsar kan tillverkas i dagens processer för tillverkning av halvledare. Och HP-teamet är övertygade om att den här typen av chip enkelt kan ersätta flashminnen. Produkter skulle då inte behöva konstrueras om.

HP och Hynix strävar efter att ha den första produkten klar 2013. Det återstår att se hur väl de lyckas.

Comments are closed.