Havsbaserade vindkraftstransformatorer

ABB har vunnit en order värd över 20 miljoner dollar från MHI Vestas Offshore Wind för leverans WindSTAR-transformatorer, särskilt utformade för installation i vindturbiner.

Borssele III och IV utgör fas två av vindkraftparken Borssele. Denna fas består av ett vindprojekt på 731 MW i Nordsjön, 22 kilometer från Nederländernas kust.
ABB kommer att leverera företagets krafttransformator WindSTAR, som är speciellt utformad för att passa i vindkraftstorn. Transformatorn gör det möjligt för en ny generation offshorebaserade vindturbiner att användas vid en spänning på 66 kV, vilket väsentligt minskar förlusterna och ökar effektiviteten. Dessutom medför den livscykelfördelar och kostnadsoptimering.
Eftersom turbinstorlekarna ökar till havs (och uppnår 9,5 MW i detta projekt, vilket är ett världsrekord för effektnivåer inom kommersiell offshorevindkraft), så måste transformatorerna förbli kompakta och lätta med minimal storlek. Samtidigt ska de uppfylla krav avseende särskilda tillämpningar, mekaniska begränsningar och kostnader.

Comments are closed.