Heliatek slår världsrekord med organisk solcell

Det tyska solcellsföretaget Heliatek GmbH meddelar att de utvecklat en organisk, fotovoltaisk (OPV) tandemcell som uppnår 10,7 procents effektivitet på ett 1,1 cm2-substrat. Det är enligt Heliatek ett nytt världsrekord för organiska solceller.

 

Solcellernas effektivitet har mätts upp vid SGS, en ackrediterad och oberoende testanläggning i Tyskland. Nyckeln till Heliateks framgång uppges vara den familj av små, organiska molekyler –oligomerer – som solcellerna byggs upp av och som företaget utvecklar och syntetiserar vid sitt laboratorium i Ulm i Tyskland.

Enligt företagets CTO och medgrundare Martin Pfeiffer är Heliatek det enda solcellsföretaget i världen som använder deponering av små, organiska molekyler i en lågtemperaturs, ”rulle-till-rulle” vakuumprocess. ”Våra tandemsolceller tillverkas av nanometertunna lager med hög renhet och uniformitet. Det möjliggör för oss att skapa cellarkitekturer för att systematiskt förbättra effektivitet och livslängd”.

Mätningarna som utförts av SGS inkluderade effektivitetsmätningar enligt solcellsindustrins ”standard testing conditions” (STC) likväl som prestandamätningar vid svagt ljus och höga temperaturer, upp till 80°C.

Mätningsresultaten vid svaga ljusförhållanden visade att effektiviteten inte bara förblir konstant utan också gradvis ökar. Vid en bestrålning på 100 W/m2 är effektiviteten 15 procent högre än standardeffektiviteten som mäts vid 1000 W/m2. Vid höga temperaturer fortsätter dessutom solcellernas effektivitet att vara konstant, vilket uppges vara en unik karakteristika för OPV-teknologin jämfört med traditionell solcellsteknik, där effektiviteten minskar med 15-20 procent vid förhöjda temperaturer. Heliatek menar också att dessa tekniska fördelar kan översättas i en högre ”harvesting factor” under verkliga förhållanden. Inledande tester utomhus har visat att OPV-tekniken ger en 15-25 procents högre ”harvesting factor” jämfört med kristallina- eller tunnfilms-solceller.

– När Heliatek grundades 2006 inrättades en färdplan för teknologin med ambitiösa milstolpar för effektivitet, och ändå har vi nått varenda en av dem. Tack vare det nära samarbetet mellan våra forskargrupper inom kemi och fysik är vi nu på vår väg att nå 15 procents effektivitet inom de närmaste åren, säger Thibaud Le Séguillon, vd för Heliatek.

Heliatek arbetar för närvarande med sin första ”rulle-till-rulle” produktionslina installerad i Dresten, Tyskland, och avser starta upp produktionen under det tredje kvartalet 2012. Företaget har även inlett en tredje finansieringsrunda för att få in 60 miljoner euro från nuvarande och nya investerare till en ny 75 MWp produktionslina.

Comments are closed.