Grafikchipens saga snart all?

Enligt en ny rapport från IMS Research var hälften av processormarknaden, totalt värd 111 miljarder dollar, genererad av ”hybridprocessorer” med två eller flera processorkärnor.

Mest noterbart i den här trenden var 2010 års introduktion av kombinerade CPU:er och GPU:er från både Intel och AMD. Denna ”hybridisering” uppges ha eliminerat marknaden för integrerade grafik chip-uppsättningar, men GPU-marknaden väntas dock fortsätta frodas med en beräknad, årlig tillväxt avseende intäkter på 4,1 procent under 2011 till 2016, enligt IMS Research.

Denna ”hybridisering” verkar vara ett kritiskt steg för att lyfta konkurrensfördelar i datorer men uppges också bli ett möjligt lyft för dessa leverantörer inom smartmobiler, plattor och för andra inbyggda enheter med hög prestanda. Hybridapplikationsprocessornas tillväxt i smarttelefoner och plattor förutsägs öka med uppemot 10 procent respektive 14 procent årligen (CAGR) mellan 2011 till 2016, enligt IMS Research.

Det senaste decenniets marknad för prylar för ”mobil- och mediekonsumtion” uppges ha en avgörande betydelse för denna så kallade hybridiseringstrend. Apple, Broadcom, Marvell, MediaTek, Nvidia, Qualcomm, Samsung, ST Ericsson, Texas Instruments och många andra processorleverantörer har erbjudit heterogena applikationsprocessorer med en mikroprocessorkärna som är integrerad med en GPU för extremt små utrymmen, liten effektförbrukning och kostnader, menar Tom Hackenberg, semiconductors research manager vid IMS Research.

Uppenbart, enligt IMS Research pressmeddelande, är att den här trenden kommer att fortsätta men också att företag såsom till exempel processorjätten Intel, tillsammans med en grafiklicens från NVidia, långt ifrån kan räkas ut från marknaden för mobilprylar enligt ovan i framtiden.

Comments are closed.