Googles Android har passerat Symbian

Det har spekulerats om när Android skulle gå om Symbian. Enligt marknadsundersökningsföretaget Canalys siffror har Googles Android redan under fjärde kvartalet 2010 gått om Nokias Symbian som marknadens största operativsystem för smarta mobiltelefoner.
Leveranserna av Googles Androidbaserade smarta mobiltelefoner uppgick till 32,9 miljoner medan motsvarande siffra för Nokias Symbian-plattform skuggade med 31 miljoner levererade enheter globalt.

Under fjärde kvartalet sågs också den globala marknaden för smarta mobiltelefoner fortsätta att skjuta i höjden, med leveranser av 101,2 miljoner enheter vilket motsvarar en tillväxt på 89 procent jämfört med fjärde kvartalet 2009, enligt Canalys siffror. Med sista kvartalet inräknat levererades strax under 300 miljoner enheter under helåret 2010 vilket motsvarar en årlig tillväxttakt på 80 procent jämfört med 2009.

Sett till marknadsandelar under fjärde kvartalet 2010 har nu Google 32,9 procent och Nokia 30,6 procent av marknaden. På tredje plats återfinns Apples Ios med en marknadsandel på 16 procent, följt av RIM med 14,5 procent.Googles siffror är relaterade till Android men även till varianterna OMS och Tapas.

Comments are closed.