Google säljer Motorola till Lenovo

Kinesiska Lenovo tar nu ett stort steg för att bli en av de stora mobiltelefontillverkarna. Idag blev det klart att företaget köper Googles mobiltelefontillverkning för 2,91 miljarder dollar. Lenovo tar i och med det på allvar upp kampen med Samsung på Androidmarknaden.

När Google 2012 köpte Motorolas mobiltelefonverksamhet för 12,5 miljarder dollar blev många förvånade. Kanske inte över att Google såg till att köpa viktiga patenträttigheter, men det var lite oväntat att företaget skulle börja konkurrera med sina Android-kunder och tillverka egna kompletta telefoner.
Nu har inte mobiltelefontillverkningen gått så bra och Google väljer att sälja ut verksamheten till Lenovo. Priset är betydligt lägre än vad Google betalade för Motorola, men då ingår inte patentportföljen. Om sedan patenten verkligen är värda nästan 10 miljarder dollar kan kanske diskuteras.
Lenovo blir på det här sättet i ett slag en av de stora mobiltelefontillverkarna (man var tidigare Kinas tredje största mobiltelefontillverkare) och kan ta upp kampen med Samsung och övriga stora tillverkare av Android-telefoner. Redan tidigare är företaget världens största tillverkare av PC-datorer, bland annat efter köpet av IBMs PC-verksamhet 2004. Förra veckan offentliggjorde Lenovo dessutom att företaget köper IBMs tillverkning av lågprisservrar för 2,3 miljarder dollar.
För Google innebär försäljningen att man lägger ner tillverkningen av mobiltelefoner och koncentrerar sig på att utveckla och licensiera Android.

Comments are closed.