Funktionshindrade styr surfplattan med blicken

För första gången har tekniken för ögonstyrning införts i en surfplatta. Tobii EyeMobile har utvecklats av Tobii Technology, världsledande inom ögonstyrning och interaktion, i samarbete med Dell OEM Solutions.

Den nya lösningen gör det möjligt för funktionshindrade att på egen hand använda internet, sociala medier, ringa vänner och skicka epost. De får med andra ord full tillgång till surfplattan och kan styra allt med enbart ögonen.
Utformnignen av Dell Latitude 10 gör det möjligt att enkelt ta med plattan eller montera den direkt på en rullstoll, vilket gör att användaren kan använda den var de än är.
– Tobii EyeMobile är så pass kraftfull att den kan ge miljoner människor med funktionshinder möjlighet att leva mer självständigt och att interagera med andra via internet och sociala medier. Funktionshindrade får även möjlighet att återgå till arbete eller delta i studier på ett helt nytt sätt, säger Oscar Werner, chef för Tobii Assistive Technology.
Tobii har valt att arbeta tillsammans med Dell OEM Solutions för att integrera sin mjukvara i Dell Latitude 10 och för att få tillgång till Dell ProSupport. Dell ProSupport för OEM innebär att Tobii EyeMobile användare kan få support i hemmet dagen efter ett hårdvaruproblem uppstått.
– Vi beslutade att samarbeta med Dell OEM, inte bara för deras globala supportlösning, utan även för batteritiden i Latitude 10. Med ögonstyrning igång räcker batteriet i åtta till nio timmar även när video strömmas och WiFi är aktiverat med växlande ljusstyrka. Det löstagbara batteriet innebär att användare kan byta batterier när de inte är hemma, vilket ytterligare ökar tillgängligheten för användaren. Att ge tillgång till surfplattan 24/7 för personer med exempelvis ryggmärgsskador, kan minska vårdkostnader och framförallt förbättra vardagen för rörelsehindrade, säger Oscar Werner.

 

Comments are closed.