Framtidens datorer är smartare

Under sitt inledningsanförande på Computex sade Intels president Renée James att Intel och Taiwans teknikekosystem har spännande möjligheter att bygga vidare på den långa historien av nytänkande samarbete för att leverera sömlösa och riktigt personliga datorupplevelser.

James lyfte fram Intels tekniker, produkter och samarbeten med det taiwanesiska ekosystemet med syfte att skapa en ny våg av enheter som är smarta, integrerade och uppkopplade med varandra, molnet och människor.
Enligt James är Moores lag grunden för att minska kostnaderna för mindre formfaktorer med de prestanda och den energieffektivitet användare förväntar sig.
För att understryka detta talade hon om Intels åtagande att leverera ett brett urval av SoC-kretsar och kommunikationsalternativ för surfplattor och smartphones inom en rad olika formfaktorer, prisklasser och operativsystem. James noterade att Intel för närvarande har 130 design-wins för surfplattor från globala OEM-företag och ODM, som antingen redan finns tillgängliga eller kommer att finnas på marknaden i år. Mer än ett dussin Intel-baserade surfplattor lanserar inom tidsramen för Computex. Cirka 35 procent av Intels surfplattekonstruktioner baserade på Atom-processorer inkluderar redan, eller kommer att inkludera Intels kommunikationslösningar.
James berättade vidare att den kategori-6-kapabla Intel XMM 7260 LTE-Advanced-plattformen nu skickas till kunder för att testa interoperabilitet och betonade att detta sätter Intel i en ledande position. Den nya tekniken väntas dyka upp i enheter under de kommande månaderna.
För att visa Intels framsteg mot att leverera företagets första integrerade mobila SoC-plattform för smartphones i instegs- och värdesegmenten samt surfplattor under fjärde kvartalet i år, gjorde James det första offentliga telefonsamtalet med en smartphone-referensdesign baserad på Intels dubbelkärniga SoFIA 3G-lösning. Intel kommer också att lansera en fyrkärning Sofia LTE-produkt på marknaden under första halvåret 2015. I förra veckan meddelades dessutom om ett strategiskt avtal med Rockchip för att utöka SoFIA-familjen med fyrkärnig version av SoFIA 3G för instegssurfplattor. Även den planeras finnas tillgänglig under första halvan av nästa år.
James visade också upp världens första fläktlösa bärbara datorreferensdesign med 14-nanomtersteknik från Intel. Den 7,2 millimeter tunna 2-i-1-enheten har en 12,5-tums skärm och väger endast 670 gram. Den levereras med en mediedocka som ger extra kylning för extra prestanda. Den innovativa designen är baserad på den första av Intels nästa generations 14-nanometers Broadwell-processorer, som är specialbyggda för 2-i-1-enheter och kommer att finnas på marknaden senare i år. Processorn, som går under namnet Intel Core M, kommer att vara den mest energieffektiva Intel Core-processorn i företagets historia. Majoriteten av konstruktionerna baserade på den nya kretsen förväntas vara fläktlösa och leverera både en blixtsnabb surfplatta och en rakbladstunn laptop.
Intel levererar dessutom innovation och prestanda för de mest krävande PC-användarna. James introducerade den 4:e generationens Intel Core i7 och i5 K-processorer, de första från Intel med fyra kärnor och basklockfrekvens på upp till 4 GHz. Denna processor, som är utvecklad för entusiaster, ger högre prestanda och möjliggör helt nya överklockningsnivåer. Leveranser av de nya K-processorerna börjar i juni i år.
För prestandatörstande datacentra presenterade James Intel Solid-State Drive Data Center-familjen för PCIe. De nya SSD-produkterna har till syfte att möta det ökande behovet av högpresterande, konsekventa och tillförlitliga lagringslösningar i datacentret samtidigt som dessa hjälper till att sänka den totala ägandekostnaden. Enheterna kommer att finnas tillgängliga under det tredje kvartalet i år.
För att göra datorer mer personliga behöver de möta människor på deras egna villkor vilket gör samspelet mer naturligt och intuitivt, sade James. Hon betonade samarbeten och nya framsteg för att integrera Intel RealSense-teknik samt 3D-kameror och stödjande applikationer i ett växande antal av 2-i-1-, allt-i-ett-enheter, surfplattor och andra personliga datorenheter. James berättade att Intel RealSense Software Development Kit 2014 kommer att göras tillgänglig för utvecklare under tredje kvartalet 2014. Utvecklingsverktygen ger utvecklare på alla nivåer möjlighet att skapa naturliga och intuitiva användargränssnitt. För att understryka Intels stöd och engagemang för utvecklarekosystemet kommer företaget att anordna Intel RealSense App Challenge 2014 med en miljon dollar i potten och där idéfasen inleds under tredje kvartalet 2014.

Comments are closed.