Fortfarande platser kvar för testare

Karlstads universitet startar, i samverkan med Compare och Compare-företaget Qamcom, en ny högskoleutbildning för testare av programvara som blir den första i sitt slag i landet.

"Testdesign för programvara" är en kurs som omfattar 7,5 högskolepoäng och som ges på deltid under våren. Kursen startar den 24 januari och ännu uppges det finnas ett fåtal platser kvar.

"I princip har vi fyllt platserna, men vi kan ta in ett fåtal studenter till", säger Stefan Lindskog, prefekt vid Datavetenskap på Karlstads universitet: "Kursen passar särskilt bra för yrkesverksamma, eftersom den ges på kvartsfart och distans".

Den nya kursen ingår i satsningen på test och verifiering som Karlstads universitet gör tillsammans med ICT-företagen genom Compare. Tillsammans har universitetet och Compare etablerat Compare Testlab på Hammarö som ett öppet och oberoende kompetenscenter för test av programvaror.

Just nu söker Karlstads universitet även efter en professor i test och verifiering, som kommer att förstärka forskningen inom detta område.

Och samarbetet med ICT-företagen vidareutvecklas. Ett exempel är just den nya kursen där Qamcom – ett göteborgsföretag som nyligen etablerat sig på Compare Testlab – har varit med och utformat innehållet. Personal från företaget kommer även att medverka i undervisningen.

"Universitetsutbildningar med inriktning på test finns egentligen bara i USA – därfär är Karlstads universitet mycket tidigt ute, vilket är både roligt och bra för hela Sverige", säger Henrik Emilsson, Qamcom, och förklarar: "Det finns kurser sedan tidigare, men inte så tydligt inriktade för just testare som denna. De få kurser som finns ingår oftast i ett större program med inriktning på programmerare".

Den nya kursen vid Karlstads universitet uppges ge kunskaper bland annat i att framställa och organisera testfall, använda verktyg och tekniker för att testa programvara samt att utföra effektiv testdesign, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.