Annons

Först med skanning och print i 3D

Det nystartade, singaporianska företaget Blacksmith Group har visat upp vad man hävdar är världens första kompakta, roterande 3D-skrivare som även kan skanna in objekt. På några minuter kan du läsa in ett föremål och därefter redigera den digitaliserade modellen och göra en 3D-utskrift.

Blacksmith Groups maskin, som både klarar av att skanna och skriva ut i 3D, börjar levereras i mars.

Den nya kombinerade 3D-skrivaren och skannern är sprungen ur forskning vid Nanyang Technological University (NTU) och produktionen har finansierats via en så kallad ”crowe´dfunding”-kampanj på Indiegogo.com. Maskinen är döpt till Blacksmith Genesis och visades upp på American Association Advancement of Science (AAAS) årliga möte i San Jose, USA förra veckan.

Maskinen är inrymd i ett svart aluminiumhölje och väger 6 kg, har en 2-tums LCD-skärm, Wi-Fi, en integrerad SD-kortläsare samt en USB-anslutning för en snabb utskrift. Upplösningen är 50 µm, vilket uppges ge dubbelt så detaljerade reproduktioner jämfört med andra kompakta 3D-skrivare och att skanna ett objekt med dess inbyggda 5-megapixelkamera tar bara 6 minuter, enligt företaget.

I Blacksmith Genesis används, till skillnad från andra kommersiella 3D-skrivare, en roterande plattform för utskrift och scanning. Plattformen ger möjlighet till 360-graders skanning och att skriva ut objekt på upp till 6650 cm3 (cirka 6,5 liter). Blacksmith Groups maskin ska också vara den första med funktioner för fjärrövervakning och automatisk feldetektering i realtid. Det här tillåter användare att övervaka och kontrollera utskriftsprocessen i sin smartphone via Internet.

Den nya skapelsen är utvecklad av Blacksmith Groups grundare: NTU-civilingenjör Dr Alex Pui Tze Sian och Fang Kok Boon, som också är företagets vd.

– Vi utvecklade Blacksmith Genesis med den genomsnittliga hobbyisten i åtanke. De flesta 3D-skrivare som säljs på marknaden idag är inte så användarvänliga då deras 3D-modeller och ritningar oftast har utformas från grunden i en dator, säger de båda.

– Men med vår maskin för 3D-utskrifter blir det inget krångel eftersom användarna inte kommer att behöva utforma ett ”originalverk” från grunden och då de bara behöver använda vår programvara Blacksmith Sorcerer. Genom att skanna vilket fysiskt objekt som helst kan användaren omedelbart kopiera och skriva ut objektet eller använda digitaliserade föremål som en bas för att skapa sitt eget 3D-objekt.

– 3D-utskrift är en disruptiv innovation som har revolutionerat tillverknings- och biomedicinska industrin. De billiga 3D-skrivare som finns tillgängliga är fortfarande mycket svåra att programmera och montera. En prisvärd, högkvalitativ 3D-skrivare som är enkel att använda är vad marknaden saknar och det är den klyftan som Blacksmith Group kommer att överbrygga, säger professor Chua Chee Kai vid NTU och tillika mentor för Blacksmith Group.

En första omgång av Blacksmith Genesis är redo att börja levereras i mars till några så kallade early adopters som gav stöd till företagets finansieringsrunda på nätet. Blacksmith Genesis kan nu förbokas på nätet och priset är satt till 2200 USD, samt ett schablonbelopp på 150 USD för leverans.

Blacksmith Group avslutade sin crowdsourcing-kampanj i augusti förra året och fick in över 80 000 USD. Utvecklingen har finansierats av the Interactive Digital Media (IDM) Jump-start and Mentor programme (i.JAM), och National Research Foundation, Prime Minister’s Office i Singapore.

Comments are closed.