Flexibel bildskärm

Sony Corporation meddelar att de utvecklat en extremt flexibel, 80  μm tjock 4.1-tums färgskärm som kan lindas upp på en cylinder med en radie på endast 4 mm. Skärmen har en upplösning på 121 pixlar per tum (ppi).

För att konstruera RGB-skärmen, har Sony utvecklat organiska tunnfilmstransistorer (OTFT:er) i ett halvledarmaterial, ett PXX-derivat, som tagits fram av företaget.

Derivatet peri-Xanthenoxanthene (PXX) uppges vara stabilt när det utsätts för syre, fukt, ljus och värme och ger en åtta gånger högre strömmodulation än vanliga OTFT:er med organiska halvledare i  pentacene.

De förbättringar som Sony gjort avseende sina OTFT:er uppges ge världens högsta upplösning för skärmar baserade på organiska lysdioder (OLED) och som drivs med OTFT. RGB-skärmen har en upplösning på 121 ppi samt består av 432 x 240 pixlar (FWQVGA).

Utvecklingen av skärmen blev möjlig genom att Sony samtidigt utvecklat en teknik för att integrera OTFT:er, OLED:er och mjuka organiska isolatorer på ett 20 μm tjockt flexibelt substrat.

Sony kommer att presentera resultaten den 27 maj på det internationella symposiet SID (Society for Information Display) i Seattle, USA. OLED-skärmen har idag klarat av att rullas upp och dras ut 1 000 gånger utan att uppvisa någon försämring i förmågan att visa rörliga bilder. Sony kommer att fortsätta sin teknikutveckling på området.

Comments are closed.