Europeisk mission till Jupiter klubbad

Jupiter är nästa anhalt för europeiska rymdforskare. Den europeiska rymdorganisationen ESA beslutade 2 maj att rymdsonden JUICE (Jupiter ICy moons Explorer) ska bli nästa stora rymdäventyr.

 

På Institutet för rymdfysik, IRF, jublade man när beslutet kom. Intresset för att vara med på expeditionen är stort, men det kommer inte att bli enkelt att få flyga ett vetenskapligt instrument på JUICE. De instrument som får följa med kommer att väljas ut bland många förslag och konkurrensen mellan de olika förslagsställarna uppges vara stenhård. Både i Uppsala och i Kiruna satsar IRF:s forskargrupper dock på att spela huvudroller i projektet. Båda forskargrupperna leder internationella team som kommer att föreslå instrumentpaket till JUICE.

– Det är nu vårt stora arbete börjar. Det kommer att bli en lång resa, men vi har stora förutsättningar att lyckas, säger professor Stas Barabash vid IRF i ett pressmeddelande.

Jupiter och dess månar är ett solsystem i miniatyr och kanske finns till och med förutsättningarna för liv på någon av de stora månarna. Europa, Ganymede och Callisto tros alla ha oceaner av vatten dolda under tjocka islager. Samtliga tre månar kommer att få besök av JUICE. Rymdsonden kommer också att studera den gigantiska gasplaneten Jupiter och hur dess atmosfär och magnetosfär växelverkar med månarna. Uppskjutningen beräknas ske 2022 och JUICE kommer fram till Jupiter 2030.

Ännu så länge är målet långt borta och Jupiter bara en prick på himlen. Men forskarna vid IRF drömmer redan om de nya upptäckter som väntar och den nya spännande värld som JUICE kommer att öppna för dem.

Comments are closed.