En procent ingenjörer arbetslösa

Arbetslösheten bland ingenjörer har ökat långsamt men stadigt efter årsskiftet och är nu uppe i 1,0 procent. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste arbetsmarknadsrapport.

– Man kan förvånas över att andelen ersättningsfall från a-kassan inte är högre, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer.
– Till del beror det förmodligen på att vi ännu inte sett den fulla effekten av varslen under det senaste halvåret. Fortfarande hittar också många ingenjörer nya jobb, även om arbetsmarknaden har mattats av betydligt.
I april 2009 var andelen medlemmar med ersättning från Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa (AEA) 1,0 procent mot 0,7 procent i april förra året. Andelen har ökat med en tiondels procentenhet per månad sedan december 2008, då nivån var nere på rekordlåga 0,6 procent. Som högst var den uppe på 3,4 procent, i september 2004.
– Det senaste halvårets stora varsel inom industrin har alltså inte lämnat några tydliga avtryck i statistiken och sett i ett längre perspektiv är nivån fortfarande låg, säger Olle Dahlberg.
Jämfört med april 2008 ökade andelen ersättningsfall i samtliga län utom Jönköping och Västerbotten. Av storstadslänen var ökningen mest markant i Västra Götaland; från 0,6 till 1,2 procent Stockholm steg från 0,6 till 0,9 procent medan Skåne ligger stilla på 0,9 procent.
Vid en jämförelse med december 2008 ökade dock andelen ersättningsfall i samtliga län. Högst når nu Jämtland (3,3 procent) medan Västmanland ligger lägst i landet (0,6 procent).

Comments are closed.